Когато говорим за професионален спорт и хранителни навици, има определени храни, които спортистите е препоръчително да приемат и такива, които със сигурност не е желателно те да консумират. За да бъдат постигнати максимални спортни резултати, се изискват здрави тренировки и адекватен хранителен режим, без който никой спортист не би бил във върхова спортна форма.
А по-специално, вероятно храната, която те трябва да избягват най-много, е захарта. На всички ни е ясно, че прекомерната консумация на захар е вредна, но това не е всичко. Приемането на големи количества захар е свързано с увеличен риск от сърдечносъдови заболявания, като освен това развитието на метаболитен синдром се увеличава, както и рискът от инфаркт нараства неколкократно.
Добре познатите ни газирани напитки са буквално препълнени със захар, което само по себе си е достатъчна причина такъв тип питиета да бъдат избягвани от спортистите. Освен това захарта води и до покачване на теглото, което се изразява в увеличаване на процента подкожни мазнини, а това определено е нещо, което никой елитен спортист не би искал.
Не само захарта обаче е храна, която занимаващите се със спорт (особено професионално) не трябва да консумират. Алкохолът и белият хляб определено са други две неща, които трябва да се избягват. Излишно е да се споменава защо алкохолът не е полезен (празни калории и интоксикация), докато белият хляб е силно преработен и води до затлъстяване, което е много нежелано.
От друга страна, едни от най-полезните храни за спортисти са яйцата, рибата и морските деликатеси, червеното месо и зеленчуците. Всеки може да заложи на рибата и морските дарове, защото те са богат източник на полезни мазнини, особено омега-3, които се намират най-вече в риби, като херинга и сьомга. Освен това съдържат и голямо количество белтъчини, които са така важни за изграждане на мускулна маса.
Яйцата пък са много пълноценен вид храна. Те съдържат витамини, минерали, белтъчини, мазнини и други нутриенти, а ниското им съдържание на калории ги прави перфектен избор за спортистите. Червеното месо пък е богат източник на висококачествени белтъчини, аминокиселини и витамин Б12, докато зеленчуците са източник на фибри, минерали, витамини и антиоксиданти.
Зеленчуците наистина са страхотна храна за всеки спортист. Освен многобройните ползи за здравето, които предоставят, не малка част от тях са и с много ниско съдържание на калории. Краставиците например съдържат само 10 калории в 100 г, патладжанът - 15 калории, а пък добре познатите броколи имат само 31 калории в 100 г, което е изключително малко.
Такова ниско съдържание на калории е добре дошло за всеки елитен спортист, особено за тези, които се придържат в определени категории. Това прави зеленчуците една от най-добрите храни за хора занимаващи се сериозно със спорт. В комбинация с отличен източник на мазнини, като червеното месо, те са идеално допълнение към менюто.
Не е тайна за никого, че спортистите трябва да се хранят по определен начин, за да са в оптимална спортна форма. Именно затова има храни, които те трябва да избягват при всякакви обстоятелства, ако искат да бъдат максимално успешни, както и такива, които е редно да приемат, за да могат да поддържат високо ниво и спортна форма.