Някои плодове и зеленчуци не бива да бъдат държани заедно, тъй като по-бързо ще се развалят. Причината е в етилена. Това е газ, който плодът отделя, за да узрее. Именно заради него той става по-мек и по-сладък. При някои плодове етиленът води до преждевременно зреене. При повечето зеленчуци обаче причинява бърза развала.

Ето защо отделящите етилен плодове трябва да се държат отделно от зеленчуците, които са чувствителни към него.

В долната таблица са посочени плодовете и зеленчуците, които трябва да се съхраняват поотделно, а не заедно. Иначе ще изгният бързо.

Етиленови плодове

Авокадо

Атемоя

Банани

Воден пъпеш

Меден пъпеш

Гуава

Дуриан

Дюли

Кайсии

Канталоп

Киви

Круши

Манго

Мангостин

Нар

Нектарини

Папая

Праскови

Сливи

Фурми

Череши

Ябълки

Уязвими на етилен

Аспарагус

Бамя

Боб

Бок чой

Броколи

Брюкселско зеле

Зеле

Моркови

Грах

Цвекло

Целина

Цикория

Чушки

Люти чушки

Карфиол

Китайско зеле

Къдраво зеле

Краставици

Кресон

Пресен лук

Патладжан

Пащърнак

Марули

Зелен боб

Зелени домати

Мента

Гъби

Картофи

Праз

Спанак

Диня

Тиква