Холестеролът има доста лоша репутация, но тя е несправедлива и се дължи на неразбиране. Да, високата концентрация на лош холетерол (LDL) води до инфаркт и инсулт. Но добрият холестерол (HDL) предпазва от тях. LDL задръства артериите с плаки, но HDL ги чисти.

Ето 6 причини да не се плашите от холетерола:

1. Нужен на тялото

Човешкият организъм се нуждае от холестерол, за да синтезира хормони на растежа и жлъчна течност за храносмилането. Холестеролът се произвежда в черния дроб и е съвсем нормално естествено вещество. Има проблем само ако се вдига нивото на лошия холестерол.

2. Няма проблем, че го има в храните

Холестеролът в храните не е опасен, както може би си мислите. Той почти не оказва влияние върху нивата на холестерола в кръвта. Те се влияят от мазнините в храната. Така че опасни са мазните храни, а не холестеролните!

3. С него поемате и много нутриенти

Заради високото съдържание на холестерол яйцата са обявени едва ли не за убийци. Много хора избягват да ги ядат, за да поддържат холестерола си нисък. Но яйцата са чудесна храна заради белтъчините, витамините B и минералите, които съдържат. Ако нивото на LDL в кръвта ви не е високо, яжте яйца на корем.

4. Има и добър холестерол

Не всеки холестерол е лош. LDL повишава риска за сърцето, но пък HDL го понижава. Двата вида взаимно се държат под контрол и тялото се освобождава от тях при повишаване на нивата им.

5. Лесно се поддържа на ниско ниво

От човека си зависи колко холестерол произвежда. Ако спортува, повишава значително добрия HDL.

6. Нивото се вдига от пушене и пиене

Ако човек пие и пуши, ще открие, че има висок холестерол, но не от храната, а от изпушеното и изпитото. Алкохолът вдига нивото на холестерола, тъй като стомахът има нужда от повече жлъчка, за да го разгради.