Откакто се времето
се затопли,
ям много
студени храни,
слагам лед
в напитките,
но имам чувството,
че не ми понася
на стомаха и червата.
Възможно ли е, пита читателка от София.
“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси
на телефон
02 942 25 62
и чрез имейл
Препоръките и мненията на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение.
Д-р Татяна Мороховец отговаря на въпроса за студените храни и ледени напитки: Когато подхванем темата за здравословно хранене, винаги правим асоциации в посока използване на разнообразието на хранителните продукти и оптимизиране на начина за приготвянето им. Но рядко се замисляме каква е оптималната температура на храната, за да бъде тя възможно най-полезна за консумация и да не затруднява излишно организма при усвояването на веществата, които съдържа.
Изучавайки процесите на храносмилане, съвременната медицина е стигнала до аргументирания с доказателства извод, че
времето
за смилане и
усвояване на
приетата храна
от организма
пряко зависи
от температурата й.
При средностатистическия за днешния западен човек начин на хранене топлата храна престоява в стомаха около 2-3 часа.
През това време едрите белтъчни молекули успяват да се превърнат в аминокиселини, които впоследствие лесно се усвояват в тънките черва.
Студената храна
напуска стомаха
в пъти по-бързо
и нормалното
храносмилане
се смущава
Необработените белтъчини прекалено бързо преминават към тънките черва, където трябва да се осъществи всмукването им, но те не са в подходящата биохимична форма за лесно усвояване.
Освен това в мястото, на което в процеса на храносмилане по подразбиране трябва да се задействат бактериите, отговорни за смилането само на въглехидратите, започват да се размножават бактерии, които са свързани с месото и другите животински белтъчини. В резултат на това се развива
чревна
дисбактериоза
- губи се
балансът между
бактериалните
видове и тяхното
количество
в отделните колонии
от микроорганизми.
Резултатът е нарушаване на оползотворяването на веществата в храните, което при чести повторения води до поява на болести на обмяната, включително и затлъстяване. Примерът не се нуждае от коментар.
Всъщност много хора интуитивно или от емпиричен опит разбират, че студената храна не е най-доброто за здравето им. Дори по време на хранене само да пием течности с много лед, както обичайно се предлага в заведенията за бързо хранене, месните (богати на белтъчни) и въглехидратните храни не се разграждат правилно. И се стига отново до дисбаланс в усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините, нарушава се и абсорбцията на витамините и минералите.
За да станат нещата още по-нелицеприятни, при такъв начин на хранене и смутено усвояване
човек
продължава да
изпитва лъжливо
чувство на глад
и преяжда
В най-добрия случай последиците се виждат, само когато стъпи на кантара. За съжаление, обикновено е свързано със стомашно-чревна симптоматика и комплекс от
метаболитни проблеми
с риск за
сърдечносъдови
заболявания
и захарен диабет
Мнението на водещите специалисти е, че е в интерес на здравето ни да се откажем от студените храни. Така ще си спестим дискомфорта от газове, подуване, колики, болки в резултат на мудното и непълно усвояване на ледената храна.
Ако все пак човек обича студени блюда и изстудени напитки, е възможен приемлив компромис през горещите месеци. Стига да не се прекалява.
Правилото е нескотемпературните лакомства да се избягват на закуска и вечеря. През нощта процесите на храносмилането се забавят, а сутринта още се са активирали, не е нужно допълнително да ги затрудняваме.
Единствен
на обяд е
възможно
сравнително
по-безопасно
да хапваме
студени неща
Важно уточнение: не е полезна и другата крайност - много горещи храни. Опарванията от тях водят до слаби, но с натрупващ се ефект термични травми на лигавиците. Те стават по-уязвими като цяло и расте склонността им да образуват рискави мутагенни клетки.
Най-полезно е
храните и
напитките да са
36-40 градуса
При тази температура осигуряваме на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система условия да функционират правилно.
Избягвайте едновременна консумация на горещи и студени храни – голямата температурна амплитуда стресира организма.
Отделно голямата разлика причинява вандалски щети на зъбите.
Бъдете здрави и умерени в храненето!
Коментари