Пестете не от парите за храна, а от цената й. Иначе ще се разболеете

Да се готви икономично е изящно изкуство. Домакиня, която всеки месец мисли как да спести пари и така цял живот, непременно има своите шедьоври в това изкуство. Днес в България всяка баба е такава и може да предаде безценния си опит на деца и внуци. От една стара готварска книга тя е запомнила, че пестенето от парите за храна не е истинска икономия. То води до недохранване и носи рискове за здравето. Икономия има само ако си набавяш същата храна, но за по-малко пари.

Тази истина е валидна и днес, нали? В Европа най-малко пари за храна като процент от доходите им дават ирландците - относително бедни, след тях са англичаните - относително богати. Явно е, че тук е от значение не само националният доход, но и националният характер - сметката, въздържането, скъперничеството. Българите като най-най-бедни в Евросъюза логично харчат за храна най-голям дял от дохода си, а мнозина от тях - дори целия си доход. Но пък именно от този факт се откриват и големите възможности да се създават шедьоври на икономичното готвене. Ние имаме по-голям мегдан да прилагаме правилото за истинската икономия и да си набавяме същата храна с по-малко пари.

При това тук не става дума за баналните и често повтаряни трикове за пестене - да готвим на твърдо гориво, да си направим огнище на двора и да готвим на съчки, да берем коприва за супа, шипки за вино, бъз за сок, гъби за гарнитура и т.н. Това се все уместни съвети за икономия, но те също са част от опита на българските баби. Пък и приложими ли са, ако нямаш двор, нито изба, нито дори фризер, а имаш само остъклен балкон. И ако освен това си доста зает или трудно подвижен, за да прочесваш околността за дарове на природата.

Въпросът тук е опитът на бабите да бъде обогатен с някои модерни техники. Една от тях е да се следят промоциите на веригите магазини за хранителни стоки. Друга - да имате предвид, че ябълките през октомври са по-евтини, отколкото през юни.

Но що за съвети са това? Всеки се сеща за тях и сам. А най-важното е друго - дали наистина имате нужда от всичко това, което току-що сте купили, и дали то е в желаното от вас количество. Не, купили сте, първо, повече неща. И, второ, пак не, купили сте ги в по-голямо количество.

Ще се убедите в това сами, като направите инвентаризация на своята кухня. С нея трябва да започва всяко поредно ваше усилие да готвите по-евтино. Ще откриете, че по кьошетата в хладилника ви, в камерата му, по долапи и шкафове, както и в бюфета отдавна залежават продукти, достатъчни за прехраната ви 10, че и 20 дни. Те тихичко си стареят там. Едни се сбръчкват, други хващат мухъл, трети намирисват и на всички обозначеният им срок на годност вече няма значение за вас. Ще ги изхвърлите, ако не сега, то другия път, когато ви попаднат пред очите.

Но представете си какви вълни от вдъхновение ще ви залеят, ако решите да погледнете на буркана с грах или на спагетите от забравения пакет като на кулинарно предизвикателство за вечерята.

А понеже така или иначе пазарувате, добре е да помните, че при тази дейност плащате не само покупките си, но и своето удобство. Да излезеш и да купиш всичко от един магазин - това винаги пести време, но не и пари. Така че тук съветът е: Ако ви звънне някой на мобилния телефон и попита какво правите, не му отговаряйте "Пазарувам". По-мъдрият отговор е "Обикалям по магазините".

Докато обикаля, човек се оглежда, пресмята, сравнява и трупа сведения за ориза, олиото, хляба и т.н. и за цените им съобразно качеството. За сезонни плодове и зеленчуци най-добре е да се иде на някой пазар. А за месо? При месаря, разбира се, не в супермаркета. Той ще ви отреже точно колкото му поискате. В магазина обаче опакованото месо в тарелките или е по-малко и ще купите две, или е повече от нужното ви. Е, нищо, ще остане за супа на следващия ден, казвате си. Но търговската верига вече ще ви е изиграла.

При пазаруване е добре и да се избягва покупката на готови храни, които могат да се приготвят вкъщи доста по-евтино. На половината от цената на някой буркан със сос може да си купите грамадна консерва с домати, малко чесън и босилек и за половин час да си приготвите също такъв сос с ваши си подправки за цялата зима.

Макар и заето от ресторантските менюта, гюведжето дава голям простор да се развихрите именно защото то е наред със супите еманация на икономичното готвене. Гозбата в гюведже хем е много вкусна, хем е именно от остатъчни продукти.

Трябва да се мисли и за това колко да гори печката. Една нова тенджера на отделения, в която се готвят две-три неща наведнъж, ще се изплати още първия месец. Но най-добрата посуда от гледна точка на икономиите е тенджерата под налягане. Тя вече не е от онези, които са обречени да експлодират. В нея жилавото месо става крехко за много по-кратко време, отколкото във фурната.