Да, но не повече от 1-2 чашки дневно
След анализ на влиянието върху човешкия организъм на различни храни (а също плодове, зеленчуци и ядки), учени установиха, че ползата от тях е по-малка, отколкото от 1-2 чаши кафе.
“Антиоксидантите в тази напитка могат да се противопоставят на заболявания като диабет и успешно да се борят със свободните радикали, разрушаващи структурата на клетките”, пишат учените в Journal of the American Board of Family Medicine.
Антиоксидантите са естествени съединения, които пречат на окисляването на активните вещества в клетките на организма.
Пиенето на кафе в умерени дози намалява риска от развитието на различни болести, особено на свързаните с действието на химичните, физичните, радиационните, бактериологичните и други фактори на околната среда.
Интересен е още един факт от изследването - еднакво полезни са и кафето с кофеин, и безкофеиновото.
Според статистическите данни дневно човек приема средно 1299 мг антиоксиданти от кафето (като изпива 1,64 чаши кафе).
Най-близкият негов “съперник” е чаят - в една чаша чай се съдържат 294 мг. Следват бананите (76 мг), зрелият боб (72 мг) и царевицата (48 мг).
Учените посочват и препоръчителната дневна доза кафе - чаша и половина, и предупреждават, че то не бива да замества останалите необходими за организма продукти.
Това не е първото изследване за ползата на кафето.
Преди време японски учени доказаха, че една чаша кафе дневно намалява риска от рак на черния дроб, болестта на Паркинсон и диабет.
Но специалистите смятат, че прекаляването с кафе причинява сърдечни проблеми и безсъние и вдига кръвното.
Коментари