Липсата на достатъчно физическа активност през зимата и недостатъчно разнообразната храна водят до отслабване на имунната система.

За нормалната си работа тя се нуждае от витамини и микроелементи. Най-голямо значение имат антиоксидантите - витамините С, Е и А, които неутрализират действието на свободните радикали и с това улесняват работата на имунната система.

Тези елементи се съдържат в цитрусовите плодове, морковите, зелените зеленчуци, растителните масла.

Ролята на антиоксиданти играят и флавоноидите.Това са растителни вещества, съдържащи се в ядките, доматите, бобовите растения.

Важен компонент на добрия имунитет са минералните вещества. Те се съдържат в салатите, броколите, аспержите.

Морските дарове, пълнозърнестият хляб и картофите са богати на арсен, а морските дарове, месото, орехите и яйцата - на цинк. И двата елемента имат голямо значение за възстановяване на жизнените сили.

Народната медицина предлага вкусна рецепта: 1/2 чаша смлени орехи, сокът на един лимон и супена лъжица мед се смесват добре и поставят в стъклен съд. При умора и първи признаци на простуда се взема по 1 чаена лъжичка три пъти дневно.