Белгийските бисквити "Белкорн" са опасни за здравето, а експерти препоръчват да не се дават на деца.
Опасността им е определена като сериозна заради високото съдържание на акриламид в тях, се вижда от Европейска система за бързо оповестяване за опасни храни.
Данните сочат, че в "Белкорн" акриламидът е десет пъти над препоръчителната норма.
Бисквитите са с аромат на ябълка и са произведени в Белгия. Oсвен у нас, могат да се купят от ОАЕ, Франция, Полша, Унгария, Литва, Холандия.
Вероятно високите нива на акриламид в белгийските бисквити са в резултат на неправилна топлинна обработка.
Веществото се получава, когато храната минава през висока температура - при печене или пържене например.
Френски и унгарски медии съобщават, че доставчиците вече са информирани, а бисквитите трябва да бъдат напълно изтеглени от търговската мрежа.
Според доклад на Българската агенция за безопасност на храните, "акриламидът проявява токсични ефекти спрямо нервната система както при експериментални животни, така и при хора, работещи в области свързани с излагане на акриламид. Веществото може да предизвика изменения при хромозомите.
Акриламидът е доказан канцероген при експерименталните животни,
като предизвиква образуването на тумори в редица органи. За подобни ефекти при
хората все още няма достатъчно категорични доказателства. Международната агенция
за изследване на рака е класифицирала акриламида през 1994 г. като „вероятен
канцероген при хората“, се посочва в доклада.
Коментари