Учени от университета "Уисконсин-Медисън" установиха, че защитният механизъм на доматите съдържа вещество, което превръща гъсеници вегетарианци в кръвожадни канибали, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Споменатата съставка се нарича метил жасмонат и тя помага на доматите да добият кисел вкус. В експериментална обстановка учените провели тестове, като нарочно напръскали доматени насаждения с метил жасмонат и по тях пуснали гъсеници. Колкото по-високи били концентрациите на веществото, толкова по-агресивно действало на вредителите. Те започвали да се самоизяждат, без да се докоснат до растението. А при по-ниски дози вредителите първо поразявали листата на доматите, а едва след това - събратята си.
За разлика от животните, които могат да избягат от хищниците, растенията са "блокирани" пред техните врагове. Именно затова те произвеждат вещества, с които да отбият атаките. Така действа и метил жасмонатът.
Авторът на изследването Джон Орок бил поразен от хитрите методите, които използват растенията в своя защита. Досега никой не беше се досещал, че те могат да зомбират вредителите, които им посягат.
Коментари