Яденето на един портокал дневно е достатъчно, за да бъде намален рискът от деменция почти с 25 процента, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Не само портокалите, всички цитрусови плодове - групфрут, лимон, лайм, предпазват мозъка от увреждания, водещи до нелечимата болест, защото съдържат лимонена киселина. Химикалът нобилетин от нея забавя, а понякога дори неутрализира проблемите с паметта.

Учени от университета Тохуко направиха най-мащабното изследване по темата, като обхванаха 134 000 мъже и жени на средна или напреднала възраст и ги наблюдаваха седем години. Резултатите им показаха, че консумиращите цитрусови плодове всеки ден са с 23 процента по-малко застрашени от деменция от хората, които ядат цитруси по-малко от два пъти седмично.