Повишеното ниво на холестерол в кръвта е един от най-сериозните фактори, повишаващи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Холестеролът представлява бяло мазно вещество, неразтворимо във вода, което се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани и чрез кръвната плазма се разнася по цялото тяло.

Обикновено лекарите описват високото ниво на холестерол като „мазна кръв”. Това означава, че в кръвта циркулират твърде много мазни субстанции. Излишъкът се натрупва по стените на артериите и може да ги запуши, което от своя страна предизвиква сърдечносъдови заболявания – инфаркт, инсулт, стенокардия. 

Повикайте на помощ морковите. Те също действат идеално заради съдържанието на пектин. Хапвайте по 2 моркова на ден, за да понижите холестерола с 10 до 20%. Зелето, броколито и лукът имат подобни свойства.

Яжте телешко месо, но в разумни граници. Ето ви изненада! Червеното месо – скандално известен източник на наситени мазнини – може да бъде отчасти полезно за сърцето, ако е по-постно и видимите тлъстини са изрязани. Британски учени препоръчват на хората с изключително висок холестерол диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, което означава по 200 г нетлъсто месо на ден. Установено е, че при такъв режим на хранене нивото на холестерола пада с 18,5%.

Нискомасленото мляко е полезно за здравето. Д-р Аура Килара, доцент по диетология в Университета в щата Пенсилвания, е установил след експеримент, че ежедневната консумация на обезмаслено мляко в продължение на 12 седмици намалява холестерола с около 8%. Според него този продукт възпрепятства образуването на холестерол в черния дроб.

Целия текст четете на mila.bg