Медицинският университет в Пловдив преминава към тестово изпитване по биология и химия от тази академична година, съобщи зам.-ректорът по учебна дейност проф. Мария Куклева.

Тестовете са отделни, ще се проверяват от комисии и ще се поставят отделни оценки.
Сериозно е намалена продължителността на изпитите. От 4 часа по биология тестът ще бъде с времетраене 2 часа. По химия изпитът е 5 часа, а тестът ще бъде 2 часа и 30 минути.

„Това ще доведе и до намаляване на разходите на родителите от други населени места, които няма да остават в Пловдив няколко дни за тези изпити”, обясни проф. Куклева.

През април ще има пробен изпит, но оценките няма да са валидни за приема, уточняват от университета. Целта е кандидат-студентите да проверят знанията си и да се адаптират към тестовото изпитване.

Според проф. Куклева останалите медицински университети очакват да видят как ще премине тестовият прием в МУ-Пловдив тази година и тогава ще въведат новия тип изпити.

Му-Пловдив е готов за кандидатстудентската кампания за 2017/2018 г. Готов е и кандидатстудентският справочник, който е одобрен от академичния съвет.
На 18 март ще има ден на отворените врати, в който кандидат-студентите ще могат да се запознаят с условията на университета.

„По отношение на чуждестранните студенти МУ-Пловдив се радва на сериозен интерес от всички континенти и над 40 държави”, каза проф. Куклева. За тях ще има задължителни приемни изпити под формата на тест – независимо дали ще се обучават на български език или на английски език. Това важи и за кандидатите с двойно гражданство.

Тази, които ще се обучават на английски език, ще минат тестове по биология и химия на английски, като тук балообаразуването отново ще е от оценките от дипломите и от приемния изпит.

МУ-Пловдив има готовност да проведе приемни изпити и в чужбина.