Употребата на електронни цигари е много по-безопасна и нетоксична в сравнение със стандартното тютюнопушене, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от анализ на нивата на опасните и канцерогенни вещества в телата на пушачи, цитирано от БТА. 

Авторите му от лондонския Юнивърсити колидж са установили, че при хора, които в продължение на минимум шест месеца се придържат към електронни цигари или към никотин-заместваща терапия под формата на дъвки или лепенки, се отчитат значително по-ниски нива на токсини и канцерогени в слюнката и урината в сравнение с индивиди, които продължават да пушат.

Специалистите отбелязват, че ефектът се наблюдава само при хората, които изцяло се придържат към алтернативи на традиционното пушене, но не и при тези, съвместяващи електронни цигари или никотин-заместваща терапия със стандартни цигари.

Авторите изтъкват, че е необходимо индивидите изцяло да преминат на заместители, за да си осигурят дългосрочни ползи от отказа от тютюнопушене.
Много здравни експерти смятат, че електронните цигари, които не съдържат тютюн, са нискорискова алтернатива на пушенето.

Някои специалисти обаче подлагат под въпрос дългосрочната безопасност от употребата на заместители. Според тях електронните цигари могат да окуражат преминаването към стандартни. През декември миналата година главният хирург на САЩ призова да бъдат взети мерки, които да обезкуражат най-вече младите хора да употребяват електронни цигари.