Електронна здравна карта трябва да смени пръстовия автентификатор в болниците, въведен през октомври. Това заяви служебният вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев на първата си среща с медиите.

Пръстовият отпечатък трябва да се отмени, той не се използва никъде в Европа и ограничава свободното движение на хора, каза д-р Семерджиев. Освен това не е вярно, че пести пари, добави той. Той поискал данни от НЗОК и оттам отчели, че разходът е увеличен със 115 000 лв. "Чувам, че през януари се пестят по 1 млн. лв. на месец.

Данните на финансовото министерство сочат, че в бюджета на касата се очакват към 260 млн. лв. дефицит", обясни д-р Семерджиев. Той уточни, че идната седмица ще има среща между 6-те странни по делото срещу пръстовия отпечатък във ВАС. Ако се постигне споразумение, ще бъде създадена работна група за въвеждане на електронна здравна карта.

Мандатът ни е кратък, максимум 3 месеца, но макар и без действащ законодателен орган, имаме инструменти за промени в здравната система. Това са подзаконовите актове и на първо място националния рамков договор, който ще бъде подписан до 1 април.
Той заяви намеренията си да внесе баланс в системата и обяви, че следващата седмица започват преговорите с лекарския съюз за рамков договор. Към вече подписания договор със зъболекарите трябвало да има анекс, с който касата да поеме протезите за възрастните хора.