Непромокаемите опаковки за пици, хамбургери и други продукти за бързо хранене съдържат съставки, малка част, от които са потенциално вредни за здравето, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, съобщава БТА.
Проучвания с хора навеждат на мисълта, че веществата перфлуороалкил и полифлуороалкил, използвани, за да може опаковъчната хартия и картон да станат непромокаеми, са свързани с проблеми в детското развитие, намаляване на плодовитостта, увеличения риск от рак и заболявания на щитовидната жлеза.
Предишни изследвания показаха, че тези вещества могат да попаднат в храни, поставени в подобни опаковки.
Сега са тествани над 400 проби от опаковки от 27 вериги ресторанти за бързо хранене в САЩ. Оказало се, че в близо половината от хартиените опаковки и 20 на сто от картонените има отличителен маркер за флуорирани вещества, използвани, за да може мокети да не се зацапват с петна, тигани и тенджери да са с незалепващо покритие и дрехи да станат непромокаеми.
"Изследвания свързаха тези продукти с редица здравни проблеми и затова е обезпокоително, че много хора са изложени на потециален риск", заяви един от авторите на изследването Лоръл Шейдър от института Сайлънт спринг в Масачузетс.
Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Science and Technology Letters.
Коментари