Огромна простата с дължина 7 см на 81-годишен столичанин бе изпарена с помощта на нов високотехнологичен лазер в университетската болница "Пловдив".

Интервенцията е успешна и възрастният пациент ще остане на легло само ден. Това е първата операция в бившата Окръжна болница в Пловдив с високотехнологичния американски апарат, който е закупен с 500 000 лева, отпуснати целево от здравното министерство.

"С него ще могат да се разбиват безкръвно камъни до 5 см в пикочния мехур, пикочопровода и бъбреците, както и да се премахват аденоми и тумори от тях", обясни бившият депутат от РБ и началник на клиниката по урология доц. д-р Димитър Шишков.

По думите му предимството е, че няма разрези и загуба на телесни течности, а болните се възстановяват бързо. Лазерът ще се използва и при лапароскопски интервенции, като това ще позволи да се запазят органите след премахване на добракачественото или злокачественото образувание. За модерния апарат, който е единствен в държавно лечебно заведение в града, вече има чакащи от цяла Южна България.