Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България иска отмяна и преразглеждане на процедурата за отпускане на безинтерферонова терапия при хепатит С. Това става ясно от трето писмо на асоциацията до здравната каса с копие до здравното министерство, пуснато днес. 

Изборът на лечение на болните от хепатит С за иновативната терапия на база новите преговори между фармацевтичните производители и НЗОК е незаконосъобразен и излага на риск договарянето с касата въобще според асоциацията. 

"НЗОК въвежда нов механизъм за лечение на хепатит С по икономическа целесъобразност, но такъв механизъм не е предвиден в правната уредба. Правилата се променят постоянно, което не е в интерес и на пациентите", коментира пред 24zdrave.bg Деян Денев, директор на асоциацията. 

Заради новите критерии пациенти подадоха жалба във Върховния административен съд, касата покани на нови преговори фармацевтичните компании, които предоставят безинтерференова терапия. 

От фармаиндустрията уточняват, че законодателството не предвижда класиране на терапии и предписване от лекари по критерия "разходна ефективност". Липсват законови гаранции за прозрачност и обективност на провежданата процедура и това излага на риск целия договорен процес с НЗОК според асоциацията.