Гръбначните изкривявания при децата стават все по-сериозен проблем. 

И ако през 2011 година, около 60% от децата са имали такива проблеми, то през 2015 година, при изследване на ASEM Group, процентът деца с гръбначни изкривявания надхвърля 75%. Като към тези цифри може да се добавят и над 40% от децата, които имат някаква степен на плоскостъпие.

Тези цифри са крайно обезпокоителни и родителите са единствените хора, които могат да предпазят детето си от тези заболявания.

Родителите трябва да следят ученическата чанта да не надвишава 15% от теглото на детето. Да поправят стойката на детето, когато чете, пише, ходи. Да стимулират спортуването и особено плуването.

Повечето от родителите не знаят, че съществуват и домашни спортни комплекси, които могат да послужат, както като превенция срещу гръбначните изкривявания така и срещу плоскостъпието при децата. Тези спортни комплекси са компактни, могат да се впишат в която и да е стая, не заемат място и са лесни за монтаж. Комплексите имат шведска стена, спортни гривни, трапец, въже за набиране и въжена стълба.

Те са подходящи за деца от 3 годишна възраст, под надзора на възрастен и без ограничение за възрастта и са отлична възможност за превенция срещу гръбначните изкривявания и плoскостъпието, а също така и развиват, дисциплина и любов към спорта и са място за весели игри.

По-подробно за спортните комплекси, можете да научите на SportKids.bg.