Сърцето не се спогажда със студа. През зимата сърдечносъдовата смъртност се увеличава с 15 процента. Подобна зависимост има и за географската ширина - смъртността от сърдечносъдови инциденти е с 15 процента по-ниска на екватора в сравнение с полюсите. Истинските сърдечни проблеми ги разпознаваме по това, че си проличават по време на натоварване. Когато часове след дискотека вече в леглото младо момиче се оплаква от болки в сърцето, обикновено му няма нищо. Но ако млад мъж се почувства зле по време на физическо натоварване, най-вероятно има реална причина, казва известният кардиолог доц. Сотир Марчев в интервю за вестника.

Второто, по което най-често си личи сърдечният проблем, е, че има оплаквания при студ. Много сериозно трябва да се гледа на свиване в гърдите, ако се появява след престой срещу вятъра. Точно такъв студен вятър в лицето причинява рефлекторно свиване на коронарните съдове, които хранят сърцето.

10 съвете как да живеем по-дълго и в по-добро здраве, защо формулата на здравото сърце е 7, 6, 5, 3, 2, 1, защо за кардиолозите солта е като поледицата за травматолозите - четете в интервю с доц. Сотир Марчев утре.