Почитателите на здравословното хранене са наясно с изключителните лечебни свойства на подправката куркума. Но освен полезна за храненето тя има още едно, много странно приложение - използва се за избелване на зъбите.

Твърдението звучи почти абсурдно, предвид че подправката оцветява в яркожълто всичко,върху което попадне.

Но се оказва истина - още след първата употреба може да се забележи разлика и зъбите действително изглеждат по-бели.

За разкрасителната процедура можете сами да смелите на прах корен куркума или да си я вземете наготово от магазина. Вариантите за употреба са няколко. При един от тях се намокря четката за зъби и се топи в подправката, така че прашецът хубаво да полепне по нея. След това се търкат зъбите точно както с паста. Следва обилно изплакване с вода.

Чаена лъжичка куркума може да се смеси с щипка сол и лимонов сок, така че да се получи гъста каша. По свой избор добавяте билкова или обикновена паста, но може да търкате зъбите и като използвате само кашичката. Същата смес се препоръчва и за масаж на венците, тъй като куркумата има противовъзпалително и успокояващо действие.

Непосредствено преди употреба подправката се добавя и към вода. С рядката консистенция директно можете да напълните устата си като за жабурене. Куркумата полепва по зъбите и с четка започвате да търкате известно време. По този начин подправката достига до цялата устна кухина и действа като дезинфектант.

Куркумата може да се приготви и във вид на каша, която да се съхранява в хладилника за няколко дни. За целта се смесват три пълни лъжици от подправката с половин чаша вода и се вари на слаб огън. Сместа трябва да се разбърква добре до получаването на гъста каша. След като изстине, се прибира в хладилника.

Без значение коя от рецептите ще ползвате, може да миете зъбите с куркума от един до три пъти седмично, за да поддържате бляскавата си усмивка. Добавянето на паста след това не е задължително, така или иначе е хубаво добре да изплакнете устата си.
Имайте предвид, че езикът се оцветява от куркумата и затова е по-удачно да разкрасявате визията си вечер. В противен случай в офиса ще ви гледат доста странно, докато говорите и в устата ви проблясва яркожълт цвят. Четката за зъби също става в

тази тоналност, не се опитвайте да я отмиете, цветът няма да падне - или я изхвърлете, или се мийте с нея само когато ползвате подправката.
Куркумата очевидно набира все по-голяма популярност като средство за избелване, защото вече има своите заклети почитатели, които използват интернет пространството, за да пропагандират положителното действие върху усмивката. В мрежата вървят клипчета с дължина 10-15 минути, показващи в детайли как човек си мие зъбите. Вярно, гледката не е кой знае колко приятна, но от твърде близките планове ясно се забелязва разликата - жълтите или сивкави петънца изчезват.

Действа срещу вируси и ускорява метаболизма

Куркумата като подправка, която познаваме, се получава от корените на тревисто растение с големи широки листа. Заради красивите му цветове се отглежда и като декоративно в домашни условия.

За да се получи въпросният ситен прашец, който използваме за ястията, корените се варят, изсушават и след това се стриват на ситно. Пигментът куркумин, който се съдържа в растението, е причина подправката да има толкова силно оцветяващо действие. Заради това свойство преди векове тя е било използвана като багрило на платове. Сега с нея се оцветяват сирена, кексове, ликьори, маргарин, дори сокове.

Оказва се, че куркумата има и изключително лековити качества. Съдържа фосфор, желязо, йод и калций, както и витамини В1, В2 и В3. Все по-често добавят стритите корени от растението в маски за лице, защото има избелващ ефект и заглажда тена.
Куркумата оказва много широко благотворно влияние върху организма. Тя ускорява метаболизма и помага срещу вирусни и бактериални инфекции. Може да се използва като дезинфектант върху рани, спомага за изхвърлянето на токсините и помага при нарушения на храносмилателната система. Употребата на куркума намалява и риска от рак.

Заради красивите цветове куркумата се отглежда и като декоративно расте
СНИМКИ: АРХИВ
Заради красивите цветове куркумата се отглежда и като декоративно расте СНИМКИ: АРХИВ