Кои нейни промени и реакции трябва да ви накарат да идете на лекар

Cъстоянието на кожата е илюстрация на здравословния ни статус. Нейните реакции и промени предупреждават за болестите. Кожата е най-големият и най-чувствителният орган на човешкото тяло. Много заболявания променят структурата и цвета и. Тя реагира и на моментното ни състояние - недостиг на сън, стресова среда.

За тази пряка връзка си има причина - кожата, нервната система и мозъкът започват формирането си на един и същи етап в ембрионалното развитие на човека. Именно общият им произход обяснява възникването на някои хронични болести (псориазис, невродермити), при които централната нервна система и кожата са взаимосвързани. Това важи и за временни състояния, като например внезапната поява и изчезване на червени петна по шията и лицето. Обикновено реакцията се причинява от стрес или от хормонални колебания. Розацеята (разширени съдове в съчетание с малки червеникави пъпчици) може да е признак освен на силен стрес и на храносмилателно заболяване. Във втория случай лечението на стомашно-чревния тракт с антибиотици подобрява и състоянието на кожата.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Голяма част от контактните дерматити и алергичните кожни реакции се предизвикват от медикаменти и химикали - в боя за коса, лак за нокти, кремове, аксесоари и бижута с никел. Алергията може да причини тъмни кръгове под очите и подпухване на лицето. От атопичен дерматит често страдат децата - екзема, придружена от зачервявания и сърбеж по кожата на лицето и тялото. Обривът в някои случаи предхожда бронхиална астма - заболяване, с което дерматитът има склонност да се съчетава.

Бактерии и вируси могат да доведат до редица кожни прояви. Например стрептококите са виновници за развитието на еризипел, т.нар. червен вятър. Заболяването засяга най-често долните крайници или лицето. Обикновено протича с висока температура, оток и зачервяване. Адекватното антибиотично лечение решава проблема без усложнения.

Хормоналният дисбаланс е причина за появата на акне. Брадичката е област, изключително чувствителна към покачване нивата на прогестерона и тестостерона в организма. Ако акнето протича болезнено и с по-голямо разпространение, консултирайте се не само с дерматолог, а и с гинеколог.

Много често кожните промени предхождат другите изяви на предизвикалите ги вътрешни заболявания. Например при диабет в кожните гънки обикновено се развиват микотични (гъбични) инфекции - под мишниците, под гърдите, в слабинните гънки се появяват червени и сърбящи обриви. Те може да се появят години преди установяването на захарната болест.

И други тежки заболявания могат да се уловят по реакцията на кожата. Например сърбежът на ноздрите е характерен за туморите на мозъка. Той е силен, постоянен и не се среща при други образувания от този род или при други заболявания на централната нервна система. При болестта на Пейджет - вид рак на гърдата, в областта на зърното се появява червеникава екзема, която лесно се разранява. При такъв симптом незабавно посетете специалист.

Татяна Енева, Всичко за семейството