- Доц. Попова, трябва ли човек да закусва след ставане сутрин?
- Категорично. Това е един от принципите на здравословното хранене - да се яде поне в 3 основни приема - закуска, обед и вечеря, и е добре да има 1-2, а понякога и 3 междинни закуски, като се включват равномерно задължителните за нашата обмяна хранителни вещества. Между 15 и 20 процента от приеманата с храната енергия трябва да е от сутрешната закуска. Най-добре е това да става между 7 и 8 часа сутрин.

- Има ли значение какво точно ще закусим?
- Във всеки хранителен прием е добре да се спазва баланс между 3-те вида основните нутриенти. Както и при останалите основни хранителни приеми, повече от половината от енергията да идва от въглехидрати, до 1/3 от мазнини и около 15% от белтъци. Не е правилно нито закуската, нито обедът, нито вечерята да са съставени само от едно от основните хранителни вещества.

- Излиза, че теорията за разделното хранене е погрешна?
- Това е един отдавна разбулен от науката мит. С изключение на бялата захар, нищо не е съставено само от едно от основните хранителни вещества. Дори в плодовете, които в представите ни се отъждествяват с въглехидратите, има макар и малко белтъци и мазнини. Във всяка храна, разгледана композиционно, има и от трите вида нутриенти, но в различни съотношения. И храносмилателната ни система е приспособена да ги преработва, асимилира и метаболизира едновременно, като комплексни храни, а не едно по едно, "на смени". Разбира се, има нарушения в обмяната при някои заболявания, но това вече е друга тема.

- Какви идеи за полезна закуска ще дадете?
- Например добър избор е традиционният български вариант с нашето хубаво сирене с филия хляб и един домат или краставица. Като напитка - чай, чаша мляко или доматен сок, кафе според вкуса и личното предпочитание.

- Сега е все още зима, много хора имат резерви към оранжерийните зеленчуци, тогава?
- Може да бъдат заменени със зеленчуково пюре, да речем, лютеница. Добре е да има сварено яйце. Една ябълка или портокал, киви или друг плод. Традиционната българска баница също е добър вариант за закуска.

- А модерните напоследък овесени ядки?
- Да, те са полезни, вкусни са, но не са много присъщи на менюто ни. Добре се съчетават със сирене или с плодове, ако човек предпочита сладък вариант на закуска.

- Намаляването на белтъчините и мазнините сутрин как помага за по-пълноценно изхвърляне на токсините?

- Защо се вкарват термини като токсини, пречистване? При здравия човек с работещ метаболизъм, храносмилателна и отделителна система не е логично да се говори за "токсини". Освен това организмът няма запазени периоди само за асимилиране или само за отделяне на "токсини". Процесите на метаболизма се застъпват, той е непрекъснат, не спира дори и през нощта. Ако се приемат само плодове на закуска, това е едно нискоенергийно хранене. Но ограничението не е само по отношение на енергийната стойност, а е свързано и с намаляване на нутриентите, защото от много малко калории ще получим повече фибри, малко захари и биологично активни вещества. Това може да доведе до дисбаланс и да заложи затруднение в храносмилането.

- Защо според вас?
- За да се заситим, трябва да приемем по-голямо количество плодове, особено ако плодовете са сурови, но така дори ще вкараме повече плодова захар, отколкото реално ни е необходима. Такъв режим бих препоръчала на хора, които провеждат диетичен режим за намаляване на наднормено тегло. Но даже и тях бих посъветвала да съчетават плодовете с чаша мляко или с купичка кисело мляко без хляб например. Или сварено яйце с плодов сок. Това е по-подходящ вариант на нискоенергийна закуска.

- Току-що отхвърлихте още една набрала популярност теория, че плодовете трябва да се приемат самостоятелно, за да не се стига до задържането им в стомашно-чревния тракт и ферментация.
- Няма как да ферментират в общоприетия смисъл на това понятие. По-скоро, ако прекалим с плодове и внесем повече фибри, част от тях стават обект на чревната микрофлора и това може да причини колитни прояви и раздразване на червата. Но това може да се случи и като ядем варива и други богати на целулоза храни.

- Колко време може да се кара на нискокалориен режим на хранене, ако целта е отслабване?
- Може и няколко месеца да се прилага такава диета, но при положение, че е правилно конструирана - не само в закуската, а и в останалите основни хранения да се приемат достатъчно белтъчини, по-малко мазнини и умерено въглехидрати. Приемането на плодове аз препоръчвам основно за двете междинни закуски - към 10-11 и около 16-17 часа, които при режим за отслабване са задължителни. Че даже и по-късно, преди сън, защото днес за много хора активното време продължава до късно. Но не говорим за драстични ограничения, а за умерена диета.

- Какво да разбираме под умерена диета?
- От порядъка на 1200-1400 калории. В никакъв случай под 1000. И със здравословно балансиране на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Като не забравяме и вкуса - еднообразното хранене ще отблъсне човека и от най-апетитната храна. При драстични методи за бързо отслабване обикновено и връщането към наднорменото тегло е скоростно. По-скоро учим пациентите да намират здравословния компромис между апетита и ограничението. Включително ги поощряваме за "мозаечно" хранене.

- Какво представлява то?
- Например 2 пъти в седмицата да се придържат строго към по-ограничително хранене, а в останалите - към малко по-калорично. А не дни наред глад.