На бързите манджи най-хубавото им е, че не те принуждават да се въртиш дълго край печката. В този "прогресивен" дух един от най-практичните методи е бавното готвене.
Модата завладява света, набира популярност и у нас.

Формално е изобретение на предприемачи от САЩ, измислили специален керамичен уред, в който храната се готви на температура под 100 градуса. Но самият метод е стар, колкото света - готвенето на слаб огън в гърне е "патентовано" от националните традиции на повечето народи.

Технологиите просто адаптират този вид усилия към модерните условия и отварят ниша за уреди на различни брандове под събирателното слоу кукъри. Успехът им се определя от две основни предимства - дават възможност да се спестят време и пари. А кой не се оплаква от дефицит и на двете. На шега наричат уредите за бавно готвене ергенска мечта. Но предимствата се оценяват повече от работещите жени, които откриват удобството да "хвърлят" за 10 минути преди излизане продуктите в модерното гърне. А на връщане да ги посрещне готовата вечеря. С претенции да е запазила всички микроелементи на храната и повечето витамини.

Принципът на работа на слоу кукърите е прост. Готвят и месо, и вегетариански храни. Варят или пекат на температура, достатъчна за гарантирано избягване на здравни рискове, но под 100 градуса във вътрешността на продуктите. Резултатът е ароматно ястие с почти отделящо се от костите месо, но запазили добрия си вид зеленчуци и апетитен бульон. Справят се с почти всякакво меню, включително с десерти и печени сладкиши.

Керамичният съд влиза плътно и удобно в метален корпус със скрити нагреватели. Големината на гърнето варира и може да се използва и за сингъл домакинство, и в многолюдно семейство.

Енергията, която използва, се равнява на консумацията на две традиционни крушки, твърдят производителите. Дори за най-дълъг цикъл уредът гълтал до 1,5 киловата. За приготвянето на същото ядене в обикновената фурна отивала почти 2 пъти повече енергия, съответно и пари.

Ако една рецепта изисква 1/2 - 1 час в конвенционалната печка например, в уреда за бавно готвене ще прекара няколко часа. Уредът има два температурни режима - на по-силния храната е готова горе-долу за 4-5 часа. При по-бавния може да продължи и 8 часа. За удобство има функция за поддържане на яденето топло до 2 часа след като е вече готово. И това се смята за улесняващо предимство - не е нужно да наглеждаш или да разбъркваш, нито да си лично край печката в това време. Нищо не загаря, нищо не изкипява, нищо не пръска. Заради умерената температура, която не позволява бурно кипене. Яденето просто къкри, задушава се или се пече в сантиметър собствен сос.
Готвенето на пара, варенето, печенето, дори бланширането излагат хранителните вещества на по-висока температура и това се отразява на вкуса, твърдят изпробвалите новия тип кухня.

Най-подходящи за приготвяне в слоу кукърите са месата, рибата, зеленчуците, поотделно и в комбинация, твърди шеф-готвачът Валери Нешов. Той препоръчва всички продукти да се слагат в малко, и то студена вода, ако очакваме храната да има сос. За него най-голямото предимство на модерното гърне е, че не се добавя мазнина - просто в него няма начин нещо да загори.

При този метод липсват екстремно нагряване и бурно изпаряване, при което нетрайните хранителни вещества да напуснат яденето. Всичко остава под капака. Максималната температура, която достига бульонът, е около 94 градуса - температура, при която се запазват голяма част от ценните съставки на хранителните продукти.

Според технолозите някои от зеленчуците дори стават по-полезни при бавното готвене. Моркови, броколи, домати, зеле освобождавали повече здравословни антиоксиданти, отколкото в сурово състояние или при бърза, но интензивна температурна обработка. Като допълнителен бонус за очите и небцето се изтъква, че дори и след 8 часа в тенджерата не стават на каша и не губят вкус.

Поради непознаване на принципа на действие на новата кухненска "играчка" най-често се прави грешката да се налива много вода. При тази технология не е нужно освен за набъбващи бобови зърна например. За задушено стигат 100-150 мл.

За печено, колкото и различна от представите ни за златиста коричка да се получава храната, не е нужна и капка. Всяко парче месо, цяла риба или пиле, както и зеленчуците просто "пускат" съдържащата се в тях течност и се пекат в малко собствен сос. Заради плътно прилепващия капак дори голямо парче месо остава сочно - съдаващата се пара образува конденз и се връща върху яденето заедно с всичките прехванати в нея полезни съставки.

Ако по някаква причина течността е предозирана, просто не изхвърляйте бульона - в него са се концентрирали много полезни вещества. Дори да не се вписва в предствата ви за конкретната манджа, течността ще послужи за бульон или за приготвянето на още нещо - супа, яхния, сос.

Особеност на използване на месо в слоу кукърите е, че евтините по-тлъсти парчета стават най-вкусни - идеални според готвачите са свинска плешка, ребра, "мазни" птици. Дори традиционното гергьовско агнешко при това заедно с дроб сармата наведнъж. Ентусиасти правят в слоукукърите и шкембе чорба, варят сладка, пюрета и лютеници.
Изненада е, че при месно-зеленчукови варианти зеленчуците и особено кореноплодните стават готови след месото.

По инструкция по време на готвенето капакът не трябва да се вдига, защото това удължава драстично процеса. Пробвали обаче твърдят, че е пресилено и не пречи набързо да "обърнеш" манджата. Къкренето се възстановявало след 15-ина минути до половин час.

Млечни десерти и сосове не са подходящи за зиректно приготвяне в този тип уреди. Но кремове например ще се получат на принципа на водната баня - ако десертът се сложи за приготвяне в отделен съд, а гърнето се напълни с вода до 1/2 от височината на купичката.

За включването на сирената няма ограничения, казват готвачите. Но ако рецептата изисква добавяне на мляко или сметана - това се прави в последния час преди сервирането.

Безсмислено е да се готвят по бавната технология и тестени изделия и пасти. Но пък има успешни опити с кексове и особено с типичните английски печива с много сушени плодове.

Новият метод е изкушаващ и заради малкото съдове, свръзани с готвенето. Освен гърнето вероятно ще трябва да се почистят само дъската за рязане и ножовете. И цялото това време между включване на уреда и часа за хранене си остава на разположение за нещо по-приятно от въртене край печката. Той е лек и може лесно да се занесе на вилата или дори да се вземе на почивка.

Е, няма пълно щастие - ако човек е свикнал с вида и вкуса на препечената коричка на месото, ще трябва предварително да "запечата" до карамелен цвят на котлона парчето месо или да пъхне съда с готовото ядене за няколко минути под грил. Но ако си спести такива допълнителни обработки, ще се наслади на един много ароматен и полезен вариант на любимите си ястия.