Направили сте необходимите изследвания и с препоръката на Вашия лекар сте решили да направите инвитро процедура. В наши дни се прилагат редица методи, които увеличават шансовете за забременяване.


Факторите, които влияят най-много върху забременяването чрез инвитро оплождане, са възрастта и резервът от яйцеклетки при жените, заедно с броя и качеството на сперматозоидите при мъжа. Целта на инвитро може да се обобщи по следния начин: най-добрият ембрион, получен чрез обединяване на качествени яйцеклетки и сперматозоиди, да се пренесе в матката на майката в подходящо време.
Освен тези фактори, днес се прилагат и редица нови методи, които увеличават успеха при инвитро процедурите. Обясняваме някои от тях със съдействието на началника на Центъра за инвитро оплождане към болница „Аджъбадем Кадъкьой“ (Турция), проф. д-р Тайфун Багъш.

1. Подпомогнато излюпване (Assisted Hatching)


Този метод се прилага в инвитро оплождането най-вече след последователни неуспешни опити (особено при случаи, когато неуспехът се дължи на това, че ембриона не е успял да се задържи на лигавицата на матката). С този метод чрез изрязване или изтъняване на обвивката на ембриона се увеличава шанса той да се задържи на лигавицата.


2. Ембрио биопсия (PGD - преимплантационна генетична диагностика)


Напредъкът в генетиката предлага много важни възможности на двойките, които са решили да се подложат на инвитро процедура, и особено на тези, които имат някакво генетично заболяване в семейството. Под ръководството на експерти може да се направи генетична диагностика на ембриона за около 20 генетични заболявания като средиземноморска анемия (таласемия), сърповидно-клетъчна анемия, хемофилия A и B, фенилкетонурия. В случаите, когато е препоръчана генетична диагностика, процедурата се извършва с ембриони на три дни. Това помага при избора на най-качествените от тях, които не носят тези генетични кодове. Заедно с това може да се направи и преимплантационна генетична диагностика с цел избор на пол или при желание за тъканна съвместимост с друго дете на семейството (прехвърляне тъкан при заболявания като левкемия и т.н.).
3. IMSI (или Интрацитоплазмено морфологично подбрани сперматозоиди за инжектиране)
Микроскопите са от голямо значение при избора на здрави сперматозоиди. При старите методи се използваха микроскопи, които увеличават сперматозоидите до 400 пъти, а при IMSI сперматозоидите се увеличават до 8000 пъти и това улеснява работата на специалистите.


4. Метаболомиката избира най-добрите ембриони


Изборът на най-добрия ембрион, който да се трансферира, сред ембрионите, получени чрез метод на микроинжектиране и отглеждани в среда, подобна на утроба (инкубатор), до днес се правеше чрез метода на наблюдението. Новоразработеният метод на метаболомика извършва самостоятелно избора на ембрион чрез база данни с около 25 хиляди данни в нея и увеличава шансовете за забременяване.


5. Дефрагментация (или пречистване от остатъчни парченца)


Дефрагменрацията се извършва, когато ембрионът е на три дни. В случаите, когато в ембриона се намират много клетъчни остатъци, те се почистват с една пипета и това е насочено към подпомагане развитието на клетката.


6. Ко-култура


Това е друг метод, който се прилага след последователни неуспешни опити за инвитро оплождане. Преди започване на лечение за инвитро оплождането се вземат клетки от матката на жената, които се реплицират в продължение на един месец в лабораторни условия. При развитието в тази готова среда на ембрионите, получени при ин витро оплождане, се увеличава шансът за задържане на ембриона.


7. Замразяване на ембриони (Embriyo freezing)


Позволява ако първия ембриотрансфер е бил неуспешен, след няколко месеца да се направи трансфер на замразен ембрион, без да се налага започване на процедурата от самото начало.


И още: Инвитрото изисква висока специализация и работа в екип
Инвитрото е процедура, изискваща добра специализация и работа екип, категоричен е проф. д-р Тайфун Багъш от „Аджъбадем Кадикьой“. В този екип лекарят определя протоколите за лечение, наблюдава пациентката и събира яйцеклетките. След тези етапи е ред на ембриолога. Той осъществява обединяването на сперматозоидите и яйцеклетката. Изпълнението на процедурата за микроинжектиране, поддържането на ембрионите живи и изборът кога те да бъдат трансферирани са все неща, които отговарят и на въпроса защо е толкова важно да се работи с добър ембриолог, посочва проф. Багъш.