Пролетната умора се лекува с прясна храна от новия зелен сезон. Как обаче да я приготвим, така че да запазим витамините й?
Стрийте марулята с оцет, за да не дразни стомаха. Априлската умора и депресията се получават от дефицит на витамини и микроелементи, които са останали в наследство от зимата. Не достигат магнезий, калий, манган, цинк, защото свежите плодове и зеленчуци са били по-малко от нужното. Сега те трябва сериозно да настъпят в менюто.

А също бобовите и пълнозърнестите храни. Нека на трапезата се ширят марули, броколи, спанак, коприва, магданоз, пресен лук и чесън, глухарче, репички.
Нитратите намаляват съдържанието на магнезий в организма. Затова марулите, лападът, зеленият лук, чесънът се киснат за половин-един час във вода преди ядене. Краставицата трябва да се бели. За марулята е важно да се стрие в ръце с няколко капки ябълков оцет или сол.

Така няма да е твърда и да дразни чувствителните стомаси. Но стриването
намалява витамините в нея, затова някои само я накъсват за салата.

Подробности по темата в новия вестник "Здраве без лекарства"