КУЛИНАРИЯ

ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Истина е, че храната и яденето са толкова важни за французите, колкото любовта и умението да се разговаря. Те обожават добрите и изискани ястия.

Във вековете френската кухня се променя много. Днес готварството е превърнато в изкуство. Някои от основните принципи, които спазват френските майстори готвачи, са: основната храна е месно-зеленчукова; търси се подчертано разнообразие; сервират се много блюда, но с малки порции; използват се предимно растителна масла, като се ограничават мазнините; тежките маслени десерти са заменени с десерт от сирене и плодове.

Една от особеностите на френската кулинария е спецификата на готвене в различните географски райони на страната. Славата на най-добрите кухни имат кулинарните вълшебства на Ил дьо Франс; Бургундия, Елзас, Прованс и Нормандия.

КУЛИНАРНИ

РАЗХОДКИ

Париж - Ил дьо Франс е център на кулинарното многообразие. Само в Париж има около 10 000 ресторанти и бистра.

Нормандия - Бретан - в кухнята на крайбрежните райони съвсем естествено присъстват рибата и морските дарове - миди, омари, раци. Популярни продукти са карфиол и артишок. В Нормандия се отглеждат много ябълкови дръвчета, които се използват за приготвяне на ябълков сайдер (нискоалкохолна напитка) и калвадос (френско бренди).

Елзаската кухня носи силното влияние на немската кулинария, което прави нейната специфика.

Бургундия - една от емблемите на този регион е прочутата дижонска горчица. При приготвяне на ястията в региона често се използва орехово олио. Бургундия е популярна и с вината си.

Лион - Рона - Алпи - плодове, зеленчуци, пилешко, риба са характерни за ястията в този регион. Тук се срещат и специалните сирена Abondance, Reblochon, Tomme и Vacherin. Майонезата се използва като добавка към ястията и в различни сосове.

Прованс - една от най-използваните подправки тук е лавандулата. Кулинарни изкушения са козето сирене, сосовете с чесън и аншоа и сушените наденички, трюфели. Тук се отглеждат и маслини.

Корсика - в кулинарията на региона се приготвят ястия от козе и овче месо. На острова растат клементини (кръстоски между мандарина и портокал), лимони, нектарини и смокини. Най-популярното сирене там е brocciu.

Ето някои от най-характерните храни във френската кухня:

Франзелата - първото, което ще ви сервират във всеки френски ресторант, преди още да вземат поръчката ви, е панер с нарязана франзела и масло. Хлябът е допълнение към почти всяко френско ястие. Истинското име на франзелата всъщност е багета, както я наричат французите.

Аспержи - най-предпочитаният зеленчук, който е смятан за цар на зеленчуците във Франция.

Месо - френската кухня предпочита нетлъстите меса - птиче, телешко, дивеч, говеждо. Като гарнитура най-често се поднасят картофи. Използват се и гъби. Някои от най-популярните ястия във френската кухня са: Pot au fen - задушено говеждо със зеленчуци, Blanquette de veau - телешко фрикасе, Coq au vin - петел в червено вино.

Охлюви - охлювите са част от менюто на французите. Приготвят ги с масло, чесън и магданоз. Консумират се в специални чинии с вдлъбнатина за охлюва, за да бъде набоден по-лесно. Основна заслуга за популярността им има Антоан Карем - създателят на “Похвалите на френската кухня”.

Сирене - задължителен елемент в храненето на французите са сирената. Често се сервират върху дървена дъска като допълнение към обяда или вечерята. Най-известните френски сирена са тези с плесен - бри, камембер, рокфор и др. В различните региони на Франция се произвеждат над 350 вида сирена. Различава ги начинът на производство. Популярни са такива с естествена синя плесен, прясно сирене с бяла плесен, с промита повърхност, козе сирене и др. Според френските гастрономи сиренето, поднесено като десерт, трябва да се състои от 4 вида: твърдо сирене, прясно сирене, плесенясало сирене и добре отлежало сирене.

Френското вино - едно от най-добрите в света. Експертите често казват, че каквото и френско вино да изберете, няма да сбъркате. Виното е неизменна част от френската кухня. Почти винаги чаша вино е част от обяда и вечерята на французите. Изключително популярни са френското шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, вината бордо, сира.

Подправките - френската кухня разчита на различни подправки - чесън, майоран, черен пипер, розмарин, различни ароматни треви. На всяко ястие се добавя внимателно подбрана гама от аромати. Т.нар. “букет гарни” е една от най-популярните комбинации - стръкче магданоз, дафинов лист, мащерка и чесън, прихванати с конец, се завързват и се прикрепват към дръжката на съда, в който се готви, за да могат лесно да се извадят, след като овкусят ястието.

Десертите - едва ли някой може да устои на изкушението на френските изтънчени десерти - шоколадов мус, френските целувки - макарон, тарт татен, плодовите тарталети. Безспорният фаворит обаче остава крем брюле. Първата рецепта за “обгорен крем” (каквото в превод значи името му) с хрупкава карамелизирана захарна коричка е от 17-и век.

Патица с портокалова глазура

Време за приготвяне - 200 мин, порции - 6

Цена на продуктите, необходими за ястието: 21 лева

Необходими продукти:

l 1 патица (около 2,2 кг) l 1 ябълка l 3 портокала l 50 г сурови бадеми l 50 г стафиди l 2 ч.л. френска подправка Прованс Duc De Coeur l 2 ч.л. френска горчица Duc De Coeur l 2 ч.л. мед Marlene l сол l черен пипер l сладък червен пипер

Начин на приготвяне:

Натрийте патицата със сол, черен и червен пипер. Нарежете кожата на гърдите на ромбове, без да прорязвате месото. Измийте един портокал и ябълката и ги нарежете на средно едри парчета, без да белите корите им. Смесете плодовете със стафидите, бадемите и френската подправка и напълнете патицата със сместа.

Изцедете останалите два портокала. Прибавете към сока им горчицата и меда и загрейте на водна баня, като разбърквате. Когато патицата започне да се пече и да отделя мазнина, прибавете няколко лъжици от нея към получената смес.

Печете патицата, поставена с гърдите нагоре, около 3 часа на 180° С под фолио или капак. През половин-един час я намазвайте с портокалово-медената марината. При необходимост накрая отстранете капака или фолиото и печете още 15-20 мин до получаване на златист загар.

Поднесете с апетитна и ароматна франзела.