За строителство древните инки използвали перфектно оформени каменни блокове, между които не може да се прокара дори нож – факт, който занимава учените и до днес. Така е изграден и древният град Мачу Пикчу, в който има общо 216 каменни постройки от блокове, тежащи стотици килограми. Строежът на комплекса отнел дълги години тежка работа. Как точно е извършен той и откъде местните намерили сили да пренасят блоковете от полите на планината чак до върха, изследователи спорят и до днес. Но сред местните хора в Перу битува убеждението, че древните са черпели силите си от растение, което вирее само в Перуанските Анди – корен от мака. Среща се и в Боливия и е едно от най-издръжливите растения, които виреят на близо 4300 метра надморска височина.

Полезното растение може да се добавя в шейкове и здравословни смутита.
Полезното растение може да се добавя в шейкове и здравословни смутита.
Растението е от семейството на ряпата. Наричат го още перуански женшен. Днес мака е една от най-модерните хранителни добавки, които се продават на прах в биомагазините. Особено популярна става тя сред спортистите, защото повишава физическата издръжливост и дори може успешно да се конкурира по действие с анаболните стероиди. Но за разлика от тях няма никакъв отрицателен ефект върху организма. Дори напротив.

Коренът от мака е богат на минерали като желязо, калий, магнезий и калций и влияе благотворно на всички органи и на цялостното състояние на тялото.

Заради високото съдържание на йод коренът е полезен за щитовидната жлеза. Той намалява и лошия холестерол, пази от сърдечно съдови заболявания и действа като билкова виагра за мъжете, защото подсилва либидото и подобрява функцията на половата система.

Корен от мака на прах вече се продава в биомагазините в България.
Корен от мака на прах вече се продава в биомагазините в България.
Затова в Андите мака се възприема като символ на младостта и силата. Неслучайно инките го хапваи преди битка. Коренът има възстановяващо действие и влияе особено добре на хора на средна възраст, защото лекува стреса, депресията, хроничната умора, хормоналните смущения. Коренът от мака вече се намира лесно и у нас. Около 250 г прах се продават за цена от 15-16 лв.

Звучи скъпо, но мака се приема в умерени количества и такава доза стига задълго. Може да се добавя в сокове, фрешове, кисело мляко, в смутита и здравословни шейкове в комбинация с други полезни суперхрани – киноа, чия, семена и сурови ядки, бадемово мляко и т.н.

За да запази коренът полезните си свойства, не го добавяйте към горещия ястия. Консумирайте го напълно суров.

Здравословно и енергизиращо смути например може да направите с 1 ч.л. мака на прах, 1 с.л. предварително накиснати семена от чия или овесени ядки, 1 банан или авокадо, малко сироп от агаве вместо захар. Всичко се смесва и се пасира в блендер.

Мака може да се използва и за десерти. Със 100 г сурово кашу, 5-6 с.л. суров тахан, 2 с.л. корен от мака на прах и сироп от агаве на вкус може да приготвите вкусни домашни бонбони, подходящи за следобедна закуска.

Препоръчителната доза е около чаена лъжичка на ден, като, ако приемът е редовен, трябва да има едноседмична почивка всеки месец.

Предлага се и на капсули, които се пият два-три пъти на ден след хранене.

РЕЦЕПТА: Мака трюфели с конопено семе

ПРОДУКТИ

2 с.л. мака на прах

1 с.л. ленено семе

100 г сурово кашу/бадеми

5 с.л. сусамов тахан

5 с.л. сироп от агаве

конопено семе за овалване (може да се сложи и в самата смес, а да се оваля в кокосови стърготини)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Смиламе ядките в блендер.

2. Добавяме и останалите продукти и продължаваме да мелим, докато се получи хомогенна лепкава смес.

3. Оставяме я в хладилник, за да стегне, за около час и оформяме топчета. Овалваме ги в конопеното семе.  По желание в трюфелите може да се добавят и ситно нарязани сушени плодове - кайсии, червени боровинки и други.