В супермаркета, клиентка към служителка на магазина:
- Не откривам просото, къде може да е?
- При другата храна за домашни любимци.
- Ама не за птички, за себе си търся!
- Боже, тия докъде ни докараха!

Разговорът е автентичен. И народопсихологически лакмус за изгубените традиции в храненето на българина. Надежда за преоткриването им дава манията по здравословното хранене. Този сезон приливът й изхвърли напред "простото" просо, нареждайки го дори пред екзотичната мода киноа - еталона за суперхрана през последните няколко години.

При равен резултат за повечето от критериите просото излиза безусловен победител поне в една категория.

Цената му е 5 пъти

по-ниска от тази на

семенцата от Андите

А има почти равно количество белтъчини, сходно изобилие от фибри и е в същата група на прехвалените безглутенови храни. Освен това осигуряват сродни като процент и добре балансирани по отношение на дневните нужди от магнезий, мед, фосфор, калий. Равни са и по своята устойчивост на вредители, което обяснява защо се смятат за чисти от селскостопански отрови.

За разлика от високопланинската култура просото е типична житна храна. И даже с добавена стойност, която я нарежда сред фаворитите на гастроентеролозите и диетолозите. От зърнената група единствено просото запазва своите алкализиращи свойства и след кулинарната обработка. Според редица автори просената каша е следващата "гореща" здравословна закуска след култа към мюслито, в което основната съставка са овесените ядки. Професионалните готвачи и домакините оценяват с шестица два пъти по-бързото приготвяне на просото в сравнение с всички останали по-едри житни зърна. Използват го като алтернатива на ориз, елда, овес или киноа. Включват го в смесите за безглутенов хляб.

Модерната медицина приема, че поддържането на некиселинна среда в организма

намалява клетъчните

възпаления - реална

профилактика на

рака, автоимунните и

метаболитни болести,

хроничната умора.

Просото е един от постоянните продукти в менюто на Анджелина Джоли. Звездата носи гени, които я поставят в много рискова група за онкозаболявания, а "храната за птички" има славата на противоракова.

От 30 г. д-р Емил Илиев препоръчва на всичките си пациенти поне 3 пъти седмично да ядат варено просо - в съчетание с пресни и сушени плодове или в ястия със зеленчуци, ако предпочитат "солен" вариант. Д-р Илиев е дерматолог и дипломиран иглотерапевт, председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина, лекар, който от десетилетия отчита влиянието на храните върху болестите и значението им в лечението. Той е един от най-ревностните противници на подмяната на класическата рецепта за боза и приготвянето й вместо от просо с пшеница. Мотивът му е, че така напитката се лишава от най-ценните за здравето качества.

Според д-р Емил Илиев

просото е идеалната

житна култура за

алергичните и при

проблеми с кожата,

косата, ноктите

Зрънцата са шампион по съдържание на силиций сред всичко житни култури. Микроелементът е много важен за минералния обмен и имунитета. От него до голяма степен зависи здравето на костите, зъбите, ставите, съединителната тъкан. При дефицит на силиций рязко намалява колагенът в организма и тъканите губят еластичност, а кожата повяхва без време.

Житната култура, която е по-полезна белена

За разлика от пшеницата, която е по-полезна, ако се използва цялото зърно, просото трябва да се яде обелено, защото дъбилните компоненти в обвивката му намаляват значително усвояването на хранителните вещества. Поради този факт родителите трябва да знаят, че деца до 3-4-годишна възраст не трябва да се хранят с просо, съветва д-р Емил Илиев.

Според китайската медицина просото е много важна храна за хармонизирането на функционалния кръг на далака - еквивалент на храносмилателния тракт и имунната система. Това е и причината лекарите да препоръчват хора с намалени защитни сили на организма, включително и онкологично болните, често да ядат просо като част от цялостната грижа за здравето, обяснява специалистът. Той препоръчва житната култура и за спортисти заради предимството й да подобрява състоянието на мускулатурата. 

КАК ДА СВАРИМ

Както всички зърна, преди готвене просото се изплаква обилно с течаща вода. За сваряването му на всяка част просо се предвиждат две - две и половина части вода или бульон. След завирането намалете огъня, покрийте и оставете да къкри за 20-25 минути. Преди сервиране разбъркайте с вилица, за да не се слепва. Текстурата на свареното по този начин просо ще остане зърнеста като на ориз. Ако искате по-кремообразна консистенция или алтернатива на картофеното пюре, разбърквайте често по време на варенето и добавяйте по малко вода от време на време.

РЕЧНИК

Просеникът е хляб от... царевично брашно и рядко - от просено, казва тълковният речник на българския език.

Днес хлябът, приготвен изцяло от дребната житна култура, е базова храна за хора с непоносимост към глутена. Заболяването е популярно като цьолиакия, а диетата, с която то се лекува, се превърна в необяснима мания и за здрави хора. В дъното й стоят страховете от т.нар. пшеничен артрит, а избягването на глутена се смята за профилактика, макар науката да отрича необходимост от такива режими при здрави хора.

Хлябът от просено брашно е лесен за приготвяне. От него не се очаква да бухне. А при масовите теста точно височината, която трябва да достигнат, е изпитанието за майсторството.

Теоретично хляб може да се опече и само от просено брашно.

Но по-често освен него се използва поне един вид друго брашно в отношение 1 към 2-3 части. Предпочитаната комбинация е просено и царевично брашно. Количеството на маята (кваса ) е с около 1/5 по-голямо, отколкото в рецептите за стандартен пшеничен хляб. Може да се добавят настъргани зеленчуци, накълцани ядки и подправки (сол, ароматни треви, малко масло или зехтин).