Когато кажем "зима", често подразбираме "студ" и "простуда". Няма как да избягате от тези неприятности. Даже онези, които през цялата година не са боледували може да си лепнат някой вирус. Главоболие, хрема, болки в гърлото - всички те са неотменни спътници на простудата. Но ако с първите две може да се справите лесно, то болките в гърлото могат да ви докарат доста неприятности. Но и с тях може лесно да се справите.

Съществуват много средства да си помогнете при болки с гърлото - спрейове, пастири, топли напитки, гаргари с билкови отвари. Колкото и странно да е най-бързо и ефикасно средство е обикновения аспирин. Рецептата е много проста: Вземете две таблетки аспирин и разтворете в чаша гореща вода и правете гаргара с тази настойка по няколко пъти на ден. Болката бързо ще премине.

Ментоловото масло е друг незаменим помощник. Можете да го откриете във всяка аптека и с него да правите инхалации: капнете няколко капки от маслото в съд с гореща вода. Наведете се над съда и вдишвайте дълбоко от ароматните пари.

За по-добър ефект можете да покриете главата си с кърпа. Процедурата отнема не повече от 5 минути, а ползата е очевидна: ментоловите пари действат като местно обезболяващо при болки в гърлото.

Третото, проверено през вековете средство е медът. Той освен че значително облекчава болката, успешно се бори и с инфекциите в гърлото. В последните години учените опровергават твърдението, че мед не трябва да се прилага при кашлица. Напротив, чаена лъжичка мед, добавена към чаша прясно мляко, облекчава нощните пристъпи на кашлица при децата.