Левурдата, наричана още див чесън, мечи лук, див лук е много популярно растение в цяла Европа, но лечебните й и вкусови качества са пренебрегвани у нас. Подходящи за салати и супи, свежи или сушени, листата на растението са истинска витаминна бомба, зареждат организма с естествени антибиотици и безценни микроелементи. В състава на това растение влизат огромно количество витамини А, РР, В1, В2, В3, В6, В и витамин С, етерични масла, калций, калий, флуор, сяра, йод, желязо, манган,селен, цинк, мед, както и жизненоважни за организма мазнини и аминокиселини.

Левурдата притежава свойството да пречиства кръвта, да дава енергия и да стопява излишните мазнини, а високият и минерален състав и съдържание на витамини предпазва от авитаминоза. Сред многобройните лечебни свойства на левурдата са за прочистване от болестотворните вещества, помага при лечение на лишеи, ревматизъм, труднозарастващи рани и циреи.

Сокът от левурда има силно антимикробно действие спрямо чревни патогенни микроорганизми. В малки количества левурдата засилва чревната моторика и засилва отделянето на стомашен сок. Лекарите обаче предупреждават, пациенти със стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, холецистит, панкреатит и хепатит да не консумират див чесън, тъй като той обостря тези заболявания. Сокът се препоръчва за успокояване на стомаха при разстройство, но действа добре и при запек. Има противоглистно действие и пречиства организма от острици.

Дивият чесън  помага да запазим кръвоносните си съдове чисти. Дъвченето на листа от левурда понижава кръвното налягане. А пък сокът от пресни луковици значително понижава серумния холестерол.

Дивият чесън е и  чудесно средство за лечение на т. нар. атлетично стъпало, състояние, предизвикано от гъбички между пръстите на краката. Заради фунгицидното си действие, растението се прилага много успешно при подобни кожни проблеми. Засегнатото място се намазва със смес от зехтин, в който е престояла в продължение на един-два дни ситно счукана левурда.