Ако козе сирене с мед и мащерка е сред любимите ви варианти от най-новата тенденция в модата да се храним с възможно най-прости ястия от 3 продукта, можете да подобрите тренда. Като изпълните рецептата с 2 съставки, без да спестявате нито една от трите. А именно - да приготвите козе сирене с мед от мащерка, пише "24 часа".

Гръцкият мед от мащерка се смята за най-добрия пчелен продукт в тази категория. Той е много приятен на вкус, с бакърен цвят, фина структура и интензивен аромат и вкус. Както показват резултатите от скорошно проучване, проведено от Атинския университет, медът, събран от цветовете на дъхавото растение, проявява силна активност срещу десетки микроорганизми и това определя все по-засилващия се интерес към натуралния продукт. Търсенето на кехлибареночервения мед от мащерка е голямо и заради малките количества с гарантиран произход - по официални данни този деликатес е едва около 10% от годишната продукция в страната.

Гарантирано монофлорен мед от мащерка в България няма. Може да се съдържа такъв компонент в полифлорните видове тип горски букет от пчелини в местности с повече мащерка. Това е причината скъпите буркани с чист мащерков мед да са най-честата поръчка, отправяна към пътуващи до Гърция познати. Комшиите пчелари твърдят, че
вадят меда от питите в прохладни дни, за да се запазят всички ензими в ценната продукция. И го съхраняват на сухо, тъмно и хладно място.

Популярните народни рецепти използват билката за профилактика и лечение при простуди, дихателни инфекции, кашлица, възпаления в устната кухина и на венците, акне и други кожни проблеми, включително гъбични. Всички те се дължат основно на антисептични вещества като тимола, смятани за предшественици на съвременните антибиотици.

Гръцко проучване, публикувано в специализираното издание "Фууд кемистри", излиза с извода, че мащерката намалява жизнеспособността на хормонално зависими ракови клетки в матката и простатата. Авторите предполагат, че диета, обогатена с мащерков мед, може да намали риска от рак на гърдата, простатата, ендометриума. Науката открива и неочаквани други ефекти върху здравето. Проф. Пол Лий от Университета на Калифорния в Санта Круз, установява след редица проучвания на мащерката, че тя много успешно подпомага тимусната жлеза, като по този начин подсилва имунната система.

Ботанически мащерката принадлежи към семейството на ментата и на Балканите има около 30 разновидности. Най-ценни в медицинско отношение са т.нар. обикновена мащерка - тимус вулгарис, и лимонената мащерка - тимус цитродорус. Благодарение на съдържащите се в билките и респективно в меда биологично активни вещества те са мощни дезинфектанти. Освен вътрешно може да се използват и външно под формата на отвара или разтвор (за измиване и компреси) и за превръзки.

Медът от тях е със сравнително нисък гликемичен индекс - 60-70 според съотношението на фруктоза и глюкоза в конкретната реколта. Което го поставя в харесваните и от диетолозите естествени подсладители. Дори за хора, които се опитват да отслабнат.
По антибактериални свойства медът от мащерка минава за номер едно в групата на по-достъпните видове. И макар назад в списъка, е в най-високата категория на биологично активните пчелни продукти, където начело е извънредно скъпият мед от манука.