В много райони на страната вече е обявена грипна епидемия. Тя продължава да се разраства. За момента обаче не се предвижда обявяване на национална грипна епидемия. Вече пет области за засегнати сериозно. Вълната от болни обхвана Разград, Варна, Плевен, Добрич и Стара Загора. Там училищата и детските градини са затворени

Актуалният грип протича типично - със слабост, отпадналост, уморяемост, болки в ставите, висока температура, кашлица, гърлобол. Има болки по кожата и очните ябълки.

При подобно състояние веднага се консултирайте с лекар. Леките форми на грипа се лекуват с народни средства, противогрипни лекарства и имуностимуланти. Дават се Есберитокс Н, Ремантадин, Тамифлу, препарати на Ехинацеята.

Ако тези средства не помогнат и има вторична инфекция (това установява лекаря) се дават широкоспектърни антибиотици от вида на Огментин, Дуомокс, Оспексин, Доксациклин, Панцеф, Зинат. Консумират се много плодове и зеленчуци, сокове, чайове, пчелен мед. Добре е да се спазва постелен режим и при висока температура и болки да се добавят аналгин, беналгин, парацетамол, фервекс, колдрекс.