В народната традиция супата винаги е била важно основно ястие. Да хапнеш на обяд ароматна супа е вкусно и изключително полезно. Диетолозите съветват, особено през студените месеци, редовно да хапваме топла супа във всички нейни разновидности.

За добрата супа е много важно качеството на бульона. При варенето на месо всички витамини и полезни вещества преминават във водата. В сравнение с пърженето и задушаването при варенето заленчуците и месото запозват в много по-голяма степен полезните вещества. Не на последно място супата възстановява баланса на течности в организма, който е много важен за нормалното кръвно налягане.

Малко история

Французите през средните векове в гостоприемниците са приготвяли супа от месо и кости. С месото се хранели богатите, а бульона и костите се давали на техните слуги. По съвет на лекарите костен бульон се е давал на ранените войници и на слабите и изтощени от болести хора, за да могат бързо да се възстановят. Думата "възстановяване" на френски звучи като "restoren". След време гостоприемниците станали известни като ресторанти. Е, днес името се свързва с изтънчени заведения за хранене.

Защо е полезна супата?

Редовното приемане на супа е изключително полезно за онези, които искат да контролират положението със своето тяло. Първо, тя е нискокалорична, второ - по повечето показатели супата превъзхожда витаминния състав на останалите "представители" на обедното меню, трето - течностите изпълват стомаха, т.е. бързо засищат, при това за продължително време.

През студените дни "витаминните бомби" са още по-необходими за организма. Освен че съдържат така нужните ни през зимата зеленчуци, супите бързо ни сгряват и подобряват обмяната на веществата.

По време на боледуване или след операция супата е незаменима за отслабналия организъм. Причината е, че за преработването и усвояването на супата не се изисква много енергия от организма и всичките усилия са насочени към борбата с инфекциите. Всички знаем за чудодейните качества на пилешкия бульон при простуда, грип и ангина. Той има и мощно противовъзполително действие.

През последните години все по-популярни стават гъстите крем-супи. Освен че имат лек и приятен вкус и въздушна консистенция (особено онези, които са разбити в блендер и е добавено масло), тези супи лесно се усвояват от стомаха и оставят приятното усещане за комфорт.