Децата са изключително любопитни. Понякога това любопитство води до неприятни последици и недоволството на родителине е по-малкото зло. Много по-неприятни са ожулванията и изгарянията. Ето защо трябва предварително да сме подготвени с мехлеми, които ще облекчат болката и ще помогнат за по-бързото оздравяване.

Термични изгаряния

Такива са, ако детето се е поляло с горещо мляко, чай или вряла вода. В тези случаи облейте мястото със студена вода. Така ще намалите температурата и ще премахнете паренето. Изгореното място трябва да се държи под течащата вода 10-15 минути.

Погрешно е изгореното да се маже с растителни масла, маслени мази и други мазни препарати - те задържат високата температура на мястото, а както вече казахме, тя трябва да се отнема. По-добре направете превръзка от чиста памучна кърпа, която е напоена със студена вода или соден разтвор: 1 ч. л. сода на чаена чаша вода. Периодично поливайте превръзката с вода или соден разтвор. Можете да използвате и специални гелни салфетки, които се продават по аптеките. Никога не използвайте йод и подобни антисептици. Обезателно се обърнете към лекар.

Изгаряния от огън

Подобни инциденти не са изключение на село, на вилата, на пикник и изобщо навсякъде, където може да запалите открит огън. Ако на детето му се е запалила дрешката веднага залейте с вода, за да я загасите. Ако няма вода наблизо използвайте пясък или покрийте с плътно одеяло или палто. В никакъв случай не използвайте синтетични материали. Не покривайте главата. Иначе детето може да получи изгаряне на дихателните пътища.

Когато огънят е загасен, действайте както при термичните изгаряния и обезателно потърсете лекар. Когато изгарянията са с по-голяма площ, извикайте "Бърза помощ".

Химични изгаряния

Това са изгарянията с киселини и основи, които се съдържат в битовата химия. В тези случаи промиването със студена вода трябва да е по-продължително - до 20 минути. Поставете стерилна превръзка от марля или памучна кърпа, напоена с оцетен разтвор: 1 ч. л. оцет на чаша вода. Отново трябва да се обърнете към лекар-специалист.