Круп (или ларинготрахеобронхит) е респираторна инфекция, която се причинява от вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Инфекцията води до възпаление в гърлото. Възпалението пречи на нормалното дишане. Симптомите на круп са "лаеща" кашлица, хриптене (висок свистящ звук). Симптомите на круп могат да бъдат леки, умерени или тежки и често се влошават през нощта.

Диагноза на круп се поставя въз основа на признаци и симптоми, след изключване на възможни по-тежки причини за симптомите (например епиглотит или чуждо тяло в дихателните пътища). Допълнителни изследвания, като например кръвни, рентген, изследване за култури, не са необходими в повечето случаи. Круп е често срещано заболяване, което се открива при около 15% от децата, обикновено на възраст между 6 месеца до 5-6 години. Подрастващите и възрастните рядко получават круп. Специалистите различават две разновидности - псевдокуп и круп.

При дифтерия болният се оплаква от дрезгав глас и "лаеща" кашлица, затруднено дишане. Симптоми бързо се засилват, като може да се достигне до пълна загуба на гласа. В края на първата и началото на втората седмица на заболяването има затруднения в дишането в резултат на гнойните налепи по гърлото. Дишането става повърхностно и учестено, детето започва да синее и да се мята в леглото, започва бързо да слабее, сърдечната дейност отслабва и ако не се окаже помощ навреме, може да има летален изход. Още при появата на първите признаци на заболяването трябва да се извика "Бърза помощ". За щастие в днешно време дифтерията се среща много рядко, тъй като децата се имунизират.

Псевдокруп

Възниква при деца на фона на респираторни вирусни инфекции (грип, парагрип, аденовирусна инфекция). От псевдокруп страдат най-често деца от 1 до 4 години, но се среща и при кърмачета и при по-големи деца. Колкото по-малко е детето, толкова по-тежко протича пристъпа. Първите признаци на заболяването отново са затруднено дишане, "лаеща кашлица", хриплив глас. За разлика от дифтерийния круп затрудненото дишане се появява внезапно. Най-често детето си ляга да спи здраво или с лека хрема и през нощта се събужда с кашлица и затруднено дишане. При псевдокруп никога не настъпва пълна загуба на гласа. Чувството на задух може бързо да отмине или да продължи няколко часа.