Всички знаем, че в умерени количества качественото вино е полезно. Ползите стават още по-големи, когато обединим лечебните свойства на виното и целебните билки.

Вино с бял оман

Необходими са ви: 500 мл ликьорно червено вино Кагор, 12 г смляни корени от бял оман, 1 суп. лъж. мед.

Корените от бял оман се заливат с виното и се поставят на котлона. Изчаква се да кипне и на слаб огън се оставя за още 10 минути.

Сваля се от огъня и, когато малко поизстине, прибавяте меда.

Приложение: Виното с бял оман се използва като имуностимулатор като общоукрепващо средство. Пие се по 50 мл два пъти на ден преди хранене.

Вино с градински чай

Необходими са ви: 1 литър вино от грозде, 80 г листа от градински чай

Залейте листата от чай с виното, прехвърлете в съд от тъмно стъкло, затворете и оставете на прохладно място за 8 дни.

Приложение: Като успокояващо средство. Пие се по 20-30 мл след хранене.

Пелин

Необходими са ви: 1 л сок от бяло грозде и 100 г връхчета от Artemisia (пелин).

В буркан, в който сте сипали гроздовия сок, поставете памучна торбичка пълна със ситно нарязан пелин. След това гроздовият сок с пелин трябва да ферментира 2 месеца и да се утаи. После торбичката се отстранява.

Приложение: Може да се ползва при болен стомах. Пие се по 1 суп. лъж. пелин по време на хранене 3 пъти на ден.

Вино от калина

Необходими са: пресни плодове от калина, 300 г захар, 1,5 л вода

Плодовете от калина се изстискват, за да се получи 1 литър сок. Към сока се прибавя захар и вода и се оставя за 5 дни да ферментира.

Прецедете, покрийте с капак и оставете ферментацията да прекъсне. Виното се прецежда отново и се съхранява на прохладно място.

Приложение: Виното от калина се използва за укрепване на имунитета, за нормализиране на кръвното налягане и профилактика на простудни заболявания през зимата.