Поради замърсяването на световния океан, неговите обитатели са започнали да натрупват в организма си различни отровни вещества, най-вече олово, които са вредни за човешкия организъм. Това гласят резултатите от изследване извършено в Университета на Осло, Норвегия.
В същото време рибата и други продукти с морски произход са особено ценна храна за човека, тъй като съдържат елементи, подходящи, както за растящия детски организъм и този на бременните, така и за хората, предразположени към сърдечносъдови заболявания.
Именно заради това Американската асоциация за сърдечни заболявания официално препоръчва във всички свои документи поне 2 пъти в седмицата да се консумира риба.
Къде е разумната алтернатива
След като е взела предвид резултатите от изследването на норвежките учени, както и тези от различни други предходни проверки,
Американската асоциация по храните и медикаментите (FDA), излезе с официално становище и нови препоръки.
Според документа натрупването на вредни вещества е особено голямо в акулите, кралската скумрия, рибата-меч. Те следва особено да се избягват от деца, бременни и кърмачки.
В същото време остава препоръката за минимум 2 пъти седмично консумация на риба, като се препоръчва изборът на продукти получени от северни риби - тон, сом, херинга и др., като се изтъква, че отговорността е най-вече на съответния производител и всяко посочване за и против един или друг вид е твърде относително.
Коментари