През зимата, когато дните са къси и студени, по-рядко излизаме навън, повече се заседяваме вкъщи и по навик си похапваме повече. За зимния сезон са много подходящи топлите супи и месните бульони, чиято хранителна стойност е много голяма. В месните бульони се съдържат много незаменими аминокиселини, които укрепват защитните сили на организма. Пълноценни белтъчини можем да си доставим и от млякото и млечните произведения, рибата и рибните продукти и яйцата.

От варивата - боб, леща, грах, ще си набавим витамини, микроелементи, баластни вещества. Седмичното меню можем да си разнообразим с варено жито и овесени ядки, които също богати на баластни вещества и витамини от групата В.

Орехите, бадемите и фъстъците пък са богати на незаменими аминокиселини, а също така на мазнини и ценни витамини. Те са висококалорични и трябва да се внимава, защото ако се вземат повече, бързо се покачва телесното тегло. Избегвайте продуктите от бяло брашно и рафинирана захар. Една-две лъжички мед или малка шепа стафиди напълно ще задоволят потребностите ви от захар. Може да си сварите и компот от сушени плодове, но не добавяйте захар, тъй като той е достатъчно сладък.

За да се ободрите в зимните дни пийте чай. Шипковият чай е един от най-препоръчваните, тъй като доставя на организма много витамин С. Чай от листата на малина е много добро средство при простуда и температура.

Не се лишавайте от зеленчуци и плодове. Те повишават устойчивостта на организма към инфекции, поддържат тонуса на сърдечно-съдовата ни система. По-често си хапвайте салата от моркови, ряпа, зеле.

Сега е сезонът и на цитрусовите плодове - лимони, портокали, мандарини, грейпфрути, в които има изобилие на витамин C, етерични масла и пектин. Ябълката действа много добре на дихателната система.

Замразените плодове и зеленчукови смеси също са подходящи за сезона. В българската национална кухня през зимата се ядат много туршии. Биологично активните вещества на зеленчуците в нея значително се запазват поради млечно-киселата ферментация.

Туршия от кисело зеле съдържа голямо количество витамин С. Единственият минус на туршиите, който не можем да избегнем e, че те са много солени и трябва да се съобразяваме с това, особено хората с бъбречни заболявания и високо кръвно налягане.

Не на последно място - яжте чесън! Той е естествен антибиотик и прави организма ни устойчив срещу инфекции. През средновековието хората са носили чесън в себе си, за да ги пази от зарази.