Зехтинът запазва напълно витамините на маслината. Той защитава от сърдечно-съдови заболявания, като държи под контрол "лошия" холестерол, твърдят диетолозите.

Отдавна е известно, че хората, които приемат средно по 2 супени лъжици зехтин дневно, са в много по-малък риск за повишен холестерол.

Всички видове маслиново масло са източник на мононенаситени мазнини, но студенопресованият - от първото "изцеждане" , съдържа повече антиоксиданти, особено витамин Е и феноли, защото е по-малко обработван.

Испански изследователи пък твърдят, че редовната употреба на зехтин може да намали риска от рак на дебелото черво, и се опитват да докажат, че той е полезен за стомаха и червата, колкото рибеното масло. Освен това има данни от различни независими източници, че олиото от маслини неутрализира свободните радикали чрез съдържащите се в него витамини и мононенаситени мазнини понижава осезаемо риска от тумори.

На зехтина се приписват и противовъзпалителни ефекти при остеоартрит и ревматоиден артрит.

Както и свойства да помага за облекчаване на симптомите при астма и горещи вълни през менопаузата. Обяснението отнове е в мононенаситените мазнини, витамин Е и полифенолите. (24часа)