Отговор на въпроса на Мариана Христова
Чесънът (Allium sativum) е широко използван зеленчук с характерни дълги тесни и плоски листа и луковица със скилидки. От древни времена се използва освен като универсална подправка за ястия и като лечебно и профилактично средство. Полезните свойства на чесъна се дължат на богатия химически състав: витамини (А, В1,В2), минерали (желязо, фосфор, калций, калий, германий, селен и др.), въглехидрати (в т.ч. диетични влакнини), по-малко белтъци и нищожно количествомазнини. Чесънът съдържа още над 200 съставки, които нямат хранително значение, но са с мощни биологичноактивни полезни свойства.
С най-голямо значение е алиинът - органично сярасъдържащо съединение с неутрален аромат. При стриване или дъвчене под въздействие на ензима алиназа алиинът се превръща в алицин - носител на характерния аромат и лютив вкус. При термична обработка алицинът се разпада и ароматните и лютивите му свойства намаляват. На сярасъдържащите субстанции в чесъна се дължат антибактериалните и антигъбичните, противораковите и подмладяващите ефекти.
Сярасъдържащите вещества на чесъна стимулират дейността на клетките на т.нар. макрофаги - кръвните телца, които неутрализират инфекциозните агенти и раковите клетки. Тези съединения разрушават ензимите, участващи в размножаването на бактериите и на раковите клетки.
Подпомагат извеждането от организма на тежките метали - олово, манган, кадмий и др. Спомагат за детоксикацията, което успешно се използва за намаляване на страничните негативни ефекти на химиотерапията и лъчетерапията. Чесънът има още антитромбозен ефект, т.е. намалява риска от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове. Чесънът понижава нивата на холестерола и повишава тези на “добрия” холестерол в кръвния серум. Спомага за контрола на кръвната захар (стимулира функцията на инсуларния апарат на панкреаса).
Обобщено, полезните свойства на чесъна, които го правят предпочитана подправка и обогатител на диетата, са: антибактериално действие (природен “антибиотик”), използвано в подкрепа на лечението на бронхити, рани, инфекции; подобряване на обмяната на веществата, съответно - нивата на кръвната захар, липидите, кръвното налягане и намаляване риска от възникване на сърдечносъдови проблеми; подсилване на имунитета (натурален имуностимулатор); забавяне процесите на стареене и др.
Неприемливите за работещия човек мирис и вкус на алицина са подтикнали фармацевти, медици и производители да създадат хранителни добавки, съдържащи биологичноактивните съставки на чесъна, но без неприятната специфична миризма.
Обикновено тези хранителни добавки са под формата на капсули, в които се съдържа екстракт от чесън. Специалната обвивка предпазва активните съставки от действието на стомашната киселинност и позволява освобождаването им дасе извършва в червата, улеснявайки всмукването им в кръвообращението. Така се избягва и остатъчният неприятен мирис на чесън.
Препоръките на Европейската научна асоциация по фитотерапия за дневен прием на чесън са: 2 - 4 g натурален продукт, съответно - 2 - 4 ml чеснова тинктура (етанолов извлек 1:5). В нашата практика препоръката ни е: 2-3 скилидки чесън дневно. Ако предпочитаме хранителни добавки, важно е да се съобразяваме с препоръките за прием върху етикета, защото те са съобразени с количеството на биологичноактивните съставки в съответния продукт.
Чесънът е уникален източник на младост и дълголетие - призната алтернатива на синтетичните лекарства.
Коментари