Д-р Мария Николова, главен асистент в Медицинския университет в София, отговаря на въпроса на Лимонка Петрова, 62 г.
Влияние върху нивата на холестерола оказват основно генетичните фактори и начинът на хранене. Наследствените не можем да заличим, но пък можем да въздействаме върху останалите. Как?
ЗАБРАНИ:
1.Намаляване на енергийния прием и редукция на телесното тегло
2.Намаляване на месните порции и ограничаване на тлъстите меса (свинско, говеждо, агнешко), отстраняване на видимите мазнини от месото и кожата от пилешкото.
3.Изключване или силно ограничение на млечни продукти - сирена, сладолед, мляко с масленост над 1%
4.Ограничаване на консумацията на яйца до 2 седмично или приемане само на яйчни белтъци
5.Ограничаване на сладките храни, богати на прости захари (глюкоза, захароза и особено фруктоза)
6.Ограничаване и спиране приема на алкохол
7.Ограничаване и спиране консумацията на търговски печива, на богати на хидрогенирани растителни мазнини, които съдържат трансмастни киселини или животински мазнини - кексове, сладкиши, вафли, бисквити и др.
8.Изключване на допълнително обработвани меса - сушени, пушени, киснати в саламура, приготвени от раздробено месо (суджуци, луканки, сушеници, салами)
9.Изключване на вътрешности (карантия)
10.Ограничаване на консумацията на морски дарове
ПРЕПОРЪКИ:
1. Ежедневна консумация на растителни нерафинирани растителни масла - зехтин, рапично, ленено, слънчогледово, орехово, сусамово. Всеки ден по 3-4 с.л. ленено семе към салатите
2. Увеличаване консумацията на рибено масло както от хранителни добавки, така и от възможно най-честа консумация на риба - да не е пържена, по възможност минимум 3-4 пъти в седмицата (скумрия, херинга, сьомга, тон, пъстърва и др.). Минимална дневна консумация на риба - 30-40 г дневно
3. Избягване на масло, майонези, сосове и сметана
4. Всекидневна консумация на 30 г (20-22 броя) сурови несолени бадеми или 3-4 орехови ядки
5. Честа консумация на овесени ядки, трици и брашно от овес, мюсли
6. Всекидневна консумация на 15-17 г (1 с.л. с връх) пектин, разтворени в кисело мляко или сок
7. Плодове и зеленчуци, богати на пектин - ябълки, круши, дюли, тиква, цитруси, шипки, моркови
8. Бобови храни (боб, леща, зелен фасул), богати на разтворими фибри - 2-3 пъти седмично
9. Допълване ежедневния прием на разтворими фибри (15-25 г)
10. Пълнозърнести храни - хляб, паста и пр.
11. Повишаване на консумацията на соя, соев белтък, соеви продукти - соева кайма, шницели, тофу и пр.
12. Всеки ден - обезмаслено кисело мляко и евентуално допълнителен прием на пробиотици като хранителна добавка
13. При нужда прием на антиоксиданти - витамини А, Е, С, бета-каротен, ликопен, флавоноиди, коензим Q10 като хранителни добавки
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕПОРЪКИ:
1. Ограничаване до спиране на консумацията на алкохол
2. Отказ от тютюнопушене
3. Повишаване на физическата активност - като се започне с 30-минутно бързо ходене 3 пъти в седмицата и се стигне до 4-5-6 км с умерено темпо всеки ден.
Коментари