Имам подагра и начало на коксартроза, какмо меню е подходящо при тези диагнози, пита читател на вестника Костадин Петров.
Ето какво отговаря д-р Валентина Стаменкова, диетолог, завеждащ Отделение по хранителна терапия към ВМА:
Доказано е, че подаграта възниква, когато има свръхпроизводство на пикочна киселина или когато организмът не може ефективно да се освободи от нея. Наднорменото тегло, високото кръвно налягане и високият холестерол също са рискови фактории за появата и. Консумацията на алкохол и продължителното постене също може да увеличат нивата на пикочната киселина. Диетичното хранене при болни от подагра трябва да отговаря на следните изисквания:
1. Не се консумират храни с богато пуриново съдържание - консервирани и пушени меса и колбаси, животински вътрешности, дивечови меса, животински мазнини (мас и лой), ядки и семки, тлъсти риби, листни зеленчуци (киселец, лапад, спанак, коприва), варива (боб, леща, грах, бакла, нахут), сушени плодове, ошав и др.
2. Хранителният режим да съдържа главно мляко и млечни продукти с намалена масленост, яйца, хляб и хлебни изделия, растителни мазнини (до 30 г дневно), зеленчуци (сурови, варени, печени), узрели плодове.
3. Да преобладават въглехидратите, като белтъчините се намаляват до физиологичния минимум и се приемат главно растителни.
4. В седмичния режим да се включват плодово-зеленчукови разтоварващи дни.
Домашните лекове за подагра включват всекидневна консумация на няколко стръка целина или по 250 г череши, малини, ягоди или боровинки. Целината понижава нивата на пикочна киселина, а изброените плодове намаляват възпалението и болката в ставите.
Поради необходимостта от спазване на режим, който е по-беден на желязо (заради намалената консумация на месо, месни продукти, риба, варива, и др.,), много често възниква анемия (желязодефицитна).
Полезни са прясно приготвени плодови, зеленчукови или смесени сокове от портокали, червено цвекло, моркови, ябълки, зеле и магданоз.
Сок от червеноцвекло
От 100 г червено цвекло се получава 40-50 мл сок. Може да се консумира с добавка на сок от портокал.
Сок от моркови
От 100 г моркови се получава 50-60 мл сок.
Сок от магданоз
От 100 г магданоз (листа и стъбла) се получава около 60 мл сок с леко горчив вкус. Консумира се по два начина - една ч.л. сутрин на гладно неразреден; една ч.л. разбъркан в 100 мл топло подсладено мляко - 2-3 пъти дневно. Сокът от магданоз е с най-богато съдържание на желязо. Дневно се приема по 150-200 мл пресен сок за около 1-2 месеца, като в края на първия месец се прави пауза за няколко дни. Пресните плодови или зеленчукови сокове са по-ефикасни на гладно.
Хранителният режим, който се спазва заради наличието на подагра, е свързан с режима за артрозите.
Остеоартритът (коксартрозата) възниква при износване на ставния хрущял, покриващ костната повърхност, обикновено на опорните стави (колянна и бедрена). В засегнатата става се натрупва излишна течност, която предизвиква оток и болка. За да се сведе рискът от заболяването до минимум, избягвайте свръхтеглото, защото ставите се натоварват допълнително.
Приемайте плодове и зеленчуци (жълто и оранжево оцветени), които снабдяват организма с нужните за заздравяването на увредения хрущял вещества. Избягвайте тютюнопушенето, стреса и консумацията на определени храни: пшенични и други зърнени продукти, говеждо и овнешко месо, захар, животински мазнини, сол, кафе, високомаслени млечни продукти, картофи и др. При някои хора доматите, лютите чушки и патладжаните може да провокират заболяването.
Прилагат се компреси (топли или студени). Топлото намалява болката, стимулира кръвообращението и подобрява подвижността. Студът е за предпочитане при зачервени подути стави. При възпалена и силно болезнена става се препоръчва покой.
Хранителният здравословен режим с пет порции дневно плодове и зеленчуци ще достави нужните хранителни вещества на ставите и имунната система. Незаменимите мастни киселини в рибата, ядките, семената (ленено семе) и пълнозърнестите продукти са силно ефективни за потискане на възпалението.
Добре действа ананасът. Той съдържа ензима бромелин, който подобрява храносмилането и стимулира усвояването на хранителните вещества. Дневната доза сок от ананас е 200 мл. Може да се приема и под формата на екстракт.
Боровинките също са великолепен източник на антиоксиданти и при редовен прием подобряват състоянието на болните с артрози. Така действа и нарът. Сокът от нар съдържа ензим, който подпомага възстановяването на увредения хрущял. Минималният прием на сок от нар е 2-3 супени лъжици неразреден сок всекидневно.
По отношение на консумацията на подправки с противовъзпалително действие може се консумират: джинджифил - 1 с.л. нарязан пресен джинджифил или 1 ч.л. джинджифил на прах всеки ден; куркума - 1/2 ч.л. добавена към ориза или зеленчуците всеки ден.
Освен с посочените съвети опитайте и с прием на веществото глюкозамин - съединение, спомагащо за изграждане на хрущялната тъкан. Приема се 3 пъти дневно по 500 мг. Възможна е и комбинация с друго вещество с подобно хондреопротектиращо действие.
Коментари