Учени от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив създадоха субстанция, която намалява риска от рак на дебелото черво и действа благоприятно на сърцето.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева

“В лабораторни условия прикачихме към полизахарида инулин молекули на омега-3 и омега-6 мастни киселини”, обяснява доц. Пантелей Денев, шеф на екипа. Той е заместник-декан на вуза и ръководител на катедрата по органична химия, където е получен продуктът. Разработката е дело на преподаватели, студенти и докторанти.

Те са извлекли инулина от коренището на земната ябълка или гулията, както я наричат в някои области на страната. Растението се среща предимно около влажни места. Наподобява слънчоглед, но с по-малка жълта пита.

“Миналата година земната ябълка беше обявена за растение на Европа заради силния си пребиотичен ефект”, казва доц. Денев. Попадайки в дебелото черво, инулинът служи за храна на полезните бактерии там, а те от своя страна отделят пропионова и оцетна киселина. В такава среда опасните микроорганизми, които водят до образуване на тумори, диарии и болки в стомаха, загиват.

“Затова бабите дават оцет за разстройство или пък лъжичка пектин”, дава пример преподавателят. По думите му ефектът от инулина е бързото освобождаване от вредните
вещества.

Колкото по-дълго време остават в дебелото черво, толкова по-голяма е вероятността от протичане на гнилостни процеси и развитие на рак. Експериментално е доказано, че ако в храната на животните присъстват инулин и други фибри, те не боледуват. С инулина обаче не трябва да се прекалява, защото действа разхлабващо. 

Омега-3 и омега-6 мастните киселини, които учените са присъединили към инулина, пък укрепват сърдечния мускул. “Има ги в олиото, соевото и царевичното масло, но не и в зехтина”, уточнява доц. Денев. Затова според него олиото трябва да се слага в салатата, а със зехтина да се пържи, тъй като съдържа омега-9 мастна киселина, устойчива на високи температури.

Подробности четете в утрешния брой на в. "24 часа".