Лукът - ключова съставка в рецептите по целия свят, скоро може да се нареди сред блистерите в аптеката. Американски учени докладват, че концентрат от изсушен кромид може да защитава от сърдечносъдови заболявания подобно на смятания за номер едно в тази област чесън. Допускат и възможността концентрираната съставка да играе съществена роля в блокирането на надебеляването. Много повече, отколкото това постигат пресните глави и другите люти зеленчуци от семейството.

В подкрепа на откритието си изследователите публикуват в американското издание за земеделие и храни лабораторен анализ на полезните съставки.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева  

Екстрактът многократно усилва вкуса на изходния продукт и така дава възможност за използване във всякакви условия както за цяр, така и за готвене.
Но по-важното откритие е, че концентратът значително намалява слепването на тромбоцитите и така пречи да се образуват кръвни съсиреци. Вдъхновяващо за следващи проучвания е, че и сухата версия проявява същите противовъзпалителни свойства, както и пресният кромид.

Почти на шега учените отчитат и още един пробив - концентратът ще облекчи готвачите и домакините. Заради уникалната си химия той довежда до сълзи всеки, който започне да го реже. На летливите парещи съставки също се приписват лечебни свойства, но според създателите на концентрата лишаването от тези съставки не намалява съществено терапевтичния потенциал на "новия" зеленчук.