103 години след последния случай на холера в България здравното министерство съобщи вчера за нов случай. Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести е потвърдил диагнозата.

Болният е 23-годишен индийски гражданин, който живее в България. Между 13 август и 2 септември той е бил в Ню Делхи. Ден след пристигането си у нас търси лекар заради остра диария. Оказва се холера.

За потвърдения случай съобщава Столичната регионална здравна инспекция. Мъжът веднага е приет на лечение. Изолиран е в стая със самостоятелен санитарен възел в Специализираната болница за активно лечение по паразитни и инфекциозни болести “Проф. Иван Киров”.

Пациентът е в добро общо състояние, твърдят лекарите.

Под задължителна карантина в същата болница е човек, с когото болния съжителства. До момента той е без оплаквания. Тестовете му са отрицателни за заразата, но му правят профилактика с антибиотици.

 В съобщението на министерството се твърди, че няма установени други контактни хора на болния. Мъжът отрекъл да е посещавал обществени места, включително заведения за хранене.

В лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим - засилена дезинфекция и носене на лични предпазни средства от персонала.

 Холерата е заразна, предава се чрез замърсена вода или храна, която съдържа следи от изпражнения (фекалии) от болен човек и чрез замърсени ръце и предмети.

Протича с интоксикация, поражения на тънките черва, диария, обезводняване. Тежкото състояние е свързано с висока смъртност. 

До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години болестта навлиза и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви.

В България холерата е била сериозен проблем шест пъти. Последната епидемия у нас е в периода 1914 – 1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния. Регистрите показват 845 заразени и 146 починали. Последният случай на холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е дошъл отвън.

Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода по-късно заболяването практически е унищожено в Европа. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години основно заради епидемии в Африка и Южна Америка. В глобален план огнищата на холера от 20 на година в периода 2017-2021 г. са се увеличили на 29 през 2022 г.  

Чревната инфекция се причинява от бактерията Vibrio cholera, която е открита в лигавицата на червата на починали по време на епидемията от холера във Флоренция през 1854 г. Инкубационният период на заболяването обикновено варира от няколко до 72 часа, понякога до 5 дни в зависимост от броя на погълнатите бактерии. Обичайно 75 от 100 заразени нямат симптоми, или те са леки. Въпреки това чрез фекалиите си инфектираните могат да разпространяват инфекцията.

Животозастрашаващ симптом и остра диария в съчетание или без повръщане. Оставена без лечение, тя може да доведе до потенциално смъртоносен шок в рамките на няколко часа. Всяка година между 1,3 и 4 милиона души по света се разболяват от холера и между 21 хил. и 143 хил. умират. Решаващи за изхода са бързото търсене на медицинска помощ и навременното лечение.

В зависимост от това колко тежка е диарията, лечението включва компенсиране на загубените течности и електролити, често чрез вливания. Антибиотици, които убиват бактериите, могат да намалят продължителността на диарията наполовина и да ограничат отделянето на бактериите, като по този начин помагат за предотвратяване на разпространението на болестта.

Малко вероятно е заразяване с холера само при случаен контакт с болен. В огнищата с холера често срещаните източници на фекално замърсяване на вода и храна са ястия и напитки, продавани от улични търговци; лед от непроверена вода; зеленчуци, отгледани със съмнителна вода или торени с човешки отпадъци; сурова или недопечена риба и морски дарове, уловени в басейни, в които се вливат отпадни води, и др. Като цяло в райони с холера са рискови всички сурови и улични храни и недезинфекцирана вода.