Без мед, конфитюр и мармалад, а млякото трябва да е без подсладители, оцветители и консерванти – това са само част от промените в менюто на най-малките в детските заведения. Министерството на здравеопазването готви нов проект на Наредбата за здравословното хранене на деца от 0 до 3 г.

Двугодишният син на Симона е сред над 60-те деца, за които детска ясла „Веселушки“ в Монтана приготвя храна. 

„Абсолютно всичко яде, няма никакъв проблем. Даже и допълнително иска“, споделя Симона, която е майка на 2-годишно дете.

Менюто се планира от четирима души и се изпълнява с точност до грам.

„И задължително се използва този рецептурник“, пояснява Графиня Михайлова, директор на детска ясла.

Промените предвиждат в менюто на най-малките деца напълно да изчезнат продукти като мед, конфитюр и мармалад.

„А когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст, се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“, се казва още в проектонаредбата на МЗ.

Нови изисквания има и за използването на мляко и млечни продукти – те трябва наистина да са от мляко и то с по-високо съдържание на мазнини. В продуктите не бива да има добавки.