Датският производител на лекарства Bavarian Nordic заяви, че търси одобрението на ЕС да използва своята ваксина срещу маймунска шарка при деца на възраст между 12 и 17 години.

Това се случва, след като Световната здравна организация обяви настоящата вирусна вълна за глобална извънредна ситуация за общественото здраве, предаде АФП.

Световната здравна организация (СЗО) тази седмица обяви бързото разпространение на нов, по-опасен щам на маймунска шарка, наречен Clade 1b, извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение – най-високата степен на тревога, която агенцията на ООН може да обяви.

Ваксината на Bavarian Nordic в момента е одобрена само за хора на 18 и повече години.

„Децата и юношите са диспропорционално засегнати от маймунска шарка в продължаващата епидемия в Африка, подчертавайки важността и спешността от разширяване на достъпа до ваксини и терапии за уязвимото население", заяви главният изпълнителен директор на Bavarian Nordic Пол Чаплин.

Компанията съобщи, че е представила на Европейската агенция по лекарствата клинични данни от изследване, което е показало „липса на превъзходство на имунния отговор при ваксинация срещу маймунска шарка при юноши и сходен профил на безопасност в сравнение с възрастните".

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предостави на ваксината „разрешение за спешна употреба" за юноши по време на глобалната епидемия от морбили през 2022 г.

Вирусът е обхванал Демократична република Конго, причинявайки смъртта на 548 души тази година.

Тази седмица Швеция и Пакистан регистрираха първи случаи на вируса извън Африка, а СЗО предупреди, че има вероятност да бъдат внесени нови случаи на новия щам в Европа, съобщава bTV.

Маймунска шарка е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни, но също може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт.

То причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата.

На 15 август Bavarian Nordic обяви, че е готов да достави 10 млн. дози от своята ваксина до 2025 г., но чака държавите да направят поръчки.

Датската лаборатория твърди, че разполага с около 500 000 дози на склад.