Всички нови тютюневи изделия за пушене - бездимни, нагреваеми и др., стават изрично забранени за употреба от деца до 18-годишна възраст. Забранява се и тяхната продажбата. 

Това предвиждат промени в Закона за закрила на детето, внесени от депутатите на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Иванов, и приети с пълен консенсус на първо четене по време на заседание на земеделската комисия в парламента. 

До този момент в закона се забраняваше употребата на тютюнева изделия и алкохолни напитки за деца, но никъде не беше упоменато за бездимните цигари. 

Голяма част от този тип изделия са с неясен произход и липсата на забрана за употребата и продажбата им е достатъчно, за да се предлагат все нови продукти с неясна субстанция, пише в мотивите и се дава пример с изделия и продукти като IQOS, вейпове със и без никотин, дъвки и прочие, които реално до момента оставаха извън действащата нормативна разпоредба. 

"В повечето случаи подобен тип изделия повлияват върху здравето, като стават причина за поява на леки до тежки заболявания", изтъкват вносителите.