Носенето на дрехи, закупени от големите онлайн платформи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За това предупреждават компании, занимаващи се с рециклиране на текстил.

Непрестанното пазаруване на евтини дрехи вреди и на природата, смятат експерти.

Така наречената бърза мода, основно от китайски сайтове, разчита най-вече на пластмаса и материали, които не могат да се рециклират.

Популяризирането и продажбите им расте много бързо, но качеството им е съмнително, смятат български текстилни производители, съобщи nova.bg

„Имаме много агресивен маркетинг от страна на големи китайски онлайн платформи за търговия. И разбира се, имаме ниските цени, които понякога се дължат на чисто непазарни практики в процеса на производството и във веригите на доставка.

Наблюдават се спадове в оборотите, отлив на клиенти към тези китайски сайтове. От друга страна, не може да се пренебрегне и ефектът върху околната среда, който е съществен", каза Иван Люцканов от Българска асоциация кръгов текстил.

Държавите от ЕС въвеждат строги мерки за "бързата мода"?

Модната индустрия допринася за 10% от глобалните въглеродни емисии. Бързото производство и еднократната употреба допринася значително за увеличаване на текстилните отпадъци.

„Текстилната индустрия е на второ място след земеделието по използване на вода. От друга страна, в производствения процес се прилагат и различни химикали, които вредят освен на околната среда и на здравето. Повечето от купуваните дрехи, особено от бързата мода се носят кратко и се изхвърлят", каза още Люцканов.

Търговците на дребно са недоволни от повишаването на продажбите на бързата мода, докато младите стават все по-очаровани от нея.

Експертите препоръчват да се купуват по-малко и по-устойчиви дрехи.