Инвазивният кардиолог, д-р Владимир Шурупов от град Томск идва у нас след началото на войната, несъгласен с навлизането на руските войски в Украйна. „Избягах в Армения. И получих чешка виза, но избрахме България, защото имаме роднини", разказва той.

Съпругата на Владимир - Маргарита, е журналист. „Има опасност за нея, защото е от независима медия, и решихме да напуснем Русия", казва д-р Шурупов. Така семейство Шурупови с две деца се озовават първо във Варна и после – в Русе. „Обичам България и много се радвам, че живеем тук. Мисля, че е много подходяща за нас държава", споделя Маргарита.

Владимир Шурупов е на 42 години. Инвазивен кардиолог и анестезиолог с научна степен – кандидат на медицински науки. Над 15 години учи и практикувал тази професия в Томск. Бягайки от Руската федерация, в България започва живота си отначало. „Година и половина работих на строеж – тежък физически труд, но с много приятни хора, българи. Тренирах си българския език. Всичко е ОК", добавя той.

Владимир и Мария решават да преминат тежкия бюрократичен път – първо по утвърждаването им като политически бежанци и после – да легализират дипломата на д-р Шурупов. „Две години е тази битка с бюрократичната машина за получаване на статут. След тази битка имаме отново някакви бюрократични препятствия. И изглежда, че България няма необходимост от лекари? Не знам", добавя Маргарита.

Владимир е оценен от ръководството на русенската болница, но тъй като дипломата му не е призната, той е назначен на служба, която е под неговата квалификация.

„Не е лекарска професия, но е лекарска среда и за мен е добре. Мога да чета ЕКГ, зная ехокардиография, коронарография, всичко зная, но има забрана от закона", смята д-р Шурупов.

На Владимир и Маргарита Шурупови помага Ваня Добрева – доброволец от Варна.

Ваня и нейната организация са помогнали на близо 600 медицински лица - бежанци от Украйна, Русия и Близкия Изток, да започнат работа по специалността си и недоумява защо от МЗ спъват легализирането на дипломата точно на д-р Шурупов.

„Той представи всички документи, които се изискват от МЗ, по списък от сайта им, но получи писмо, на което и аз, и адвокотът ни се затруднихме как да отговорим. Така и не разбрахме какво точно искат. Другият документ е академична справка за часове. Сравнихме с други дипломи, които са минали, и те съдържат всички часове на преминатото обучение", обяснява председателят на Асоциация „Хипофиза" Ваня Добрева.

От Министерството на здравеопазването отговориха на наше запитване по казуса с д-р Шурупов така:

Действително към подаденото от г-н Владимир Сергеевич Шурупов заявление е налично „Приложение към диплома на специалист", издадено от Сибирски държавен медицински университет към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, в което са посочени изучаваните учебни дисциплини и брой „учебни часове/астрономически часове", но не се съдържа информация каква част от часовете са предвидени за аудиторна заетост и каква за извънаудиторна заетост (самостоятелна подготовка).

Важно е обаче да се отбележи, че предвид статута си на бежанец, ако г-н Владимир Сергеевич Шурупов среща трудности във връзка с представянето на посочения по-горе документ, е необходимо да информира за това в писмен вид министъра на здравеопазването.

Според Мария Петрова, адвокат по медицинско право, държавата трябва да се намеси в казуса и да помогне, а не да пречи. Случаят е на лекар със статут на политически бежанец. „Фактът, че той е бежанец, показва, че той е препятстван да е в добри отношения с държавата си и да се снабди дори по електронен път с документи. Тук трябва да се намеси държавата със съответната агенция, която има международноправни механизми да изиска документи в срокове, и да не се създават обструкции и утежняване на процедурата по признаване на квалификация", казва още тя.

Според Ваня Добрева проблемите идват от лекарското съсловие. „Резистират Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз, защото ако пуснем тези от Украйна, ще дойдат и тези от Киргизстан и ще работят за по-ниски заплати, което не е основателно опасение за мен", обяснява тя пред NOVA.

А Владимир и Маргарита Шурупови са доволни и на това, което имат тук, но смятат, че могат да дадат повече на тяхната втора страна – България. „Радвам се, че имам работа и пари. Мога да живея. Имам апартамент и чакам да започна като лекар след легализиране на дипломата", казва д-р Шурупов.

„Как да се интегрираме тук, като получаваме толкова препятствия с неразбираеми за някакви неща документи", добавя Маргарита.